Festival židovskog filma

subota, 18.05.2013. - petak, 24.05.2013.
inocente_630

Sedmu godinu za redom, od 19. do 25. svibnja, platna kina Grič i kina Europa rezervirana su za niz filmskih naslova i popratnih sadržaja koji promiču toleranciju, dijalog i suživot te educiraju publiku o židovskoj kulturi i Holokaustu. Po prvi put Festival se ove godine širi izvan Zagreba, pa će tako dio filmskog programa od 7. do 9. lipnja biti prikazan i u Rijeci, u Art-kinu Croatia i u Malom salonu.

Festival otvara posljednji uradak redatelja Gorana Paskaljevića, film Kada svane dan snimljen u srpsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji. Film će na festivalu predstaviti glumac Mustafa Nadarević te autor filma.

Dokumetarni program donosi tridesetak naslova. U središtu filma Inocente autorskoga dvojca Seana Finea i Andree Nix Fine osamnaestogodišnja je umjetnica Inocente Izucar, jedna od 1,8 milijuna djece bez dokumenata koju su roditelji ilegalno doveli u SAD. Pored Oscara za najbolji kratki dokumentarac 2013, Inocente je ovjenčan nizom nagrada na festivalima diljem svijeta. Oscara u istoj kategoriji, ali prošle godine, osvojio je film Sačuvati obraz u režiji američkog filmaša Daniela Jungea i pakistanskog redatelja Sharmeena Obaid-Chinoya. Riječ je o filmu koji prodire u pakistansko društvo, dokumentirajući brutalne napade kiselinom čije su žrtve uglavnom žene. Tetovažama četiristo tisuća rednih brojeva kojima su bili oblježeni svi zarobljenici Auschwitza bavi se film Obilježeni redatelja Uriela Sinaia i Dane Doron, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Chicagu.

Među dvadesetak igranih filmova bit će prikazan i višestruko nagrađeni njemački film Borbene djevojke redatelja David Wnendta koji donosi portret mladih rasista i fašista u turobnom društveno-ekonomskom okruženju današnje Istočne Njemačke. Sličnom tematikom bavi se i srpski film Šišanje redatelja Stevana Filipovića koji donosi priču o beogradskom srednjoškolcu Novici, talentiranom matematičaru koji biva uvučen u svijet skinheadsa, opčinjen njihovim karizmatičnim vođom Reljom.

Osim filmskog programa, Festival židovskog filma uključuje niz popratnih sadržaja poput međunarodne edukativne filmske radionice namijenjene mladim studentima filma iz čitavog svijeta, u sklopu koje će sedam odabranih filmaša pod mentorstvom međunarodnih i domaćih filmskih stručnjaka snimiti igrani kratkometražni film.

Također, petu obljetnicu održavanja slavi program Edukacijska jutra, obrazovanje mladih o Holokaustu radi poticanja razumijevanja i tolerancije te fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. U sklopu ovogodišnjeg programa svjetski poznati dizajner i predavač Mirko Ilić, ujedno i autor vizualnog identiteta festivala, održat će multimedijsko predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Kao uvod u predavanje bit će prikazan kratki njemački film Njegova borba redatelja Jakoba Zapfa. Drugi modul Edukacijskih jutara uključuje projekciju dugometražnog filma Nadarena djeca redatelja Markusa Rosenmüllera te predavanje Branka Lustiga, počasnog predsjednika festivala i dvostrukoga dobitnika Oscara, koji će s mladima podijeliti vlastito iskustvo iz koncentracijskih logora nacističkog režima.

U sklopu Festivala bit će održana tematska izložba koja obuhvaća dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata, vlasništvo dizajnera Mirka Ilića. U sklopu glazbenog programa, publika će imati priliku uživati u osebujnim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe. Klezmer glazba nastala je iz spoja različitih kultura i tradicionalne židovske glazbe koja uz ritmove jazza stvara ugodan plesni ritam i dobru atmosferu. Osim klezmer glazbe, publici se nude i gostovanja poznatih svjetskih i domaćih DJ-a, koji su glazbeni program Festivala približili mlađoj ciljanoj skupini.

Detaljan raspored potražite na stranicama Festivala. Ulaz na filmski program, radionice i izložbu slobodan je.


Povezano