Prijevod kultnog Kraja povijesti umjetnosti?

utorak, 15.02.2011. - utorak, 15.02.2011.
hans_belting_480

Predstavljanje knjige Kraj povijesti umjetnosti? održat će se u srijedu, 16. veljače u 18 sati. O Beltingovoj knjizi govorit će Marcel Bačić, teoretičar umjetnosti i glazbe, Žarko Paić, teoretičar kulture i vizualnih medija i Nada Beroš, urednica knjige.

Radi se o knjizi bez koje je danas teško zamisliti razgovor o suvremenoj umjetnosti. Prevedena je na mnoge svjetske jezike, a sam je autor dopunio i proširio svoju opsežnu studiju 2002. godine. Muzej suvremene umjetnosti, tom knjigom objavljenom u biblioteci Refleksije, nastavlja seriju važnih kritičkih i teorijskih studija s područja suvremene umjetnosti, filozofije i estetike (Catherine Millet, Boris Groys, Arthur Danto).

Nakon svih “krajeva” koje su teoretičari i filozofi najavljivali krajem prošlog stoljeća, je li moguće govoriti i o “kraju povijesti umjetnosti”? Povjesničar umjetnosti Hans Belting upozorava da nije riječ o kraju zamišljenog lanca akcija i reakcija, nego o povijesnom trenutku u kojemu pojam povijesti umjetnosti kao znanstvene discipline postaje neuporabiv na mnogim razinama, od tumačenja umjetničkih opusa i pojedinih djela, do koncepcije muzeja i njihove društvene interakcije. Temeljno pitanje koje Belting postavlja glasi: Rastapa li se pred navalom novih slikovnih medija povijest umjetnosti u općoj znanosti o slikama, imagologiji?

Hans Belting profesor je povijesti umjetnosti i teorije medija na Hochschule für Gestaltung u Karlsruheu, Njemačka. Rodio se 1935. u Andernachu, Njemačka, doktorirao je 1959, predavao je na Harvardu, na sveučilištima u Hamburgu, Heidelbergu, Munchenu, Columbia, NY i drugdje. Objavio je mnoštvo stručnih knjiga i studija.

 


Povezano