Zarobljeni u kretanju

četvrtak, 21.06.2018. - četvrtak, 21.06.2018.
no_name_kitchen_630 FOTO: No Name Kitchen / Facebook

U petak, 22. lipnja u 18 sati, u Dnevnom boravku Rojca održava se predavanje i diskusija s volonterkama organizacije No Name Kitchen koje su šest mjeseci provele u Šidu, na srpsko-hrvatskoj granici.

Tema njihova predavanja su svakodnevna iskustva osoba u pokretu i posljedice politika zatvorenih granica EU koja diktiraju njihovim životima. Nepostojanje sigurnih putova za rezultat ima tisuće ljudi koji se nalaze u legalnom limbu od kojih mnogo njih živi u izuzetno teškim životnim uvjetima, postajući osobe “bez imena” i “bez prava”. 

Hrvatska zbog svog aktualnog geopolitičkog položaja igra ključnu ulogu u politici zatvorenih granica, u kontekstu čega hrvatska policija negira osobama pravo na zahtjev za azil, prisilno ih vraćajući u Srbiju i BiH, pritom učestalo koristeći fizičko i verbalno nasilje, oduzimajući i/ili uništavajući osobne stvari poput novca i mobitela. Ova prisilna vraćanja, ili push back-ovi ilegalni su u slučaju iskazivanja namjere za traženje azila.

Tijekom pola godine njihova boravka u Šidu, u suradnji s Centrom za mirovne studije i udrugom Are You Syrious, Alba i Dražena na mjesečnoj su bazi objavljivale izvještaje o ovim događanjima. Kako stoji u pozivu, ovim predavanjem žele prenijeti dojmove susreta s migrantima, njihova iskustva pred samim ulaskom u područje EU, te podijeliti audio i video snimke i fotografije osoba koje su boravile u Šidu nastojeći nastaviti svoj put preko granica.

Predavanje će biti na hrvatskom i engleskom jeziku


Povezano