Vampirice, lezbejstvo i film

srijeda, 09.10.2013. -
vamp_630

Veze između vampirizma i (homo)seksualnosti bile su snažne još od prvih pojavljivanja figure vampira u književnosti i popularnoj kulturi. Figura vampira kao metafore za neobuzdanu seksualnost ustoličila se kroz ključne romane tog žanra (Carmilla, Dracula), i filmskoj industriji pružila nepregledne mogućnosti eksploatacije. Atraktivnost vampira utvrdile su  osobine tih “bića noći”; vampiri neprestano prelaze zacrtane granice između ljudskog i neljudskog, doba i zla.

Oni su uvijek metafora za nepoznato, drugo i marginu. Sa vampiricama se stvari dodatno kompliciraju jer one prelaze i utvrđene rodne uloge kojima je filmska industrija oduvijek bila sklona. Figura vampira/ice nam kroz povijest svoje reprezentacije, kroz prenesena značenja koja nosi, predstavlja kompleksno preklapanje tema roda, želje, seksualnosti, strahova i najrazličitijih projekcija.

Olga Dimitrijević, rođena 1984. godine u Beogradu, dramaturginja je te se bavi kazališnom kritikom, dramskim pisanjem, i pisanjem svake vrste. Autorica je nekoliko izvedenih drama, te je angažirana u radu Centra za kvir studije.

Predavanje Vampirice, lezbejstvo i film biti će održano u prostorima LGBT centra u četvrtak 10. listopada, s početkom u 19 sati


Povezano