Sovjetsko iskustvo umrežavanja

ponedjeljak, 11.12.2017. - ponedjeljak, 11.12.2017.
unnamed (10)

U utorak 12. prosinca u 18 sati u Showroom Galerije Nova u (su)organizaciji Multimedijalnog instituta i Instituta za političku ekologiju održava se predavanje Benjamina Petersa Sovjetski internet.

Između 1959. i 1989. sovjetski su znanstvenici i dužnosnici poduzeli niz pokušaja da umreže naciju – da izgrade nacionalnu računalnu mrežu. Niti jedan od tih pokušaja nije uspio, a do raspada Sovjetskog saveza u potpunosti se odustalo od tog nastojanja. Paralelno, godine 1969. započeo je s radom ARPANet, američka prethodnica Interneta.

U predavanju Peters će se nadovezati na argumentaciju izloženu u knjizi How Not to Network a Nation gdje izokreće uvriježene hladnoratovske opreke i tvrdi da se američki ARPANet dogodio zahvaljujući koordiniranim državnim poticajima i suradničkom istraživačkom okruženju, dok su sovjetski projekti umrežavanja posrnuli zbog nereguliranog natjecanja između institucija, birokrata i drugih aktera koji su se vodili sebičnim interesima. Kapitalisti su se ponašali poput socijalista, a socijalisti poput kapitalista. Polazeći od uspona kibernetike kao znanosti samoregulirajućih sistema sredinom 20. stoljeća te pojave ekonomske kibernetike u Sovjetskom savezu on će pokazati kompleksnost tog nezgodnog obrata uloga pregledom različitih sovjetskih pokušaja da se izgradi “objedinjena informacijska mreža”. Temeljem prethodno nepoznatih arhivskih i historijskih dokumenata tematizirat će posebno zadnji, najambiciozniji od tih pokušaja, Svedržavni automatski sistem upravljanja (OGAS), i njegovog glavnog promotora Viktora M. Gluškova. Peters će opisati uspon i pad OGAS-a — njegove teorijske i praktične dosege, viziju mrežno upravljane nacionalne ekonomije, birotkratske prepreke koji su mu se našli na putu i institucionalnu blokadu koja ga je dokusurila. Na koncu će razmotriti koje su implikacije sovjetskog iskustva na današnji umreženi svijet, navedeno je u najavi predavanja.

Benjamin Peters je medijski teoretičar, autor studije How Not to Network a Nation: The Uneasy History of the Soviet Internet (MIT Press, 2016.), dobitnik je nagrade Vucinich za 2017., urednik je zbornika Digital Keywords: A Vocabulary of Infromation Soceity & Culture (Princeton UP, 2016.). Izvanredni je profesor medijskih studija i voditelj Programa rusistike i Programa digitalnih studija na Sveučilištu u Tulsi.

Predavanje Benjamina Petersa organizirano je u okviru programa Politički tehnotop Multimedijalnog instituta, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Rad Instituta za političku ekologiju podupire Heinrich Böll Stiftung.


Povezano