(Samo)ubojstvo filozofije

četvrtak, 30.10.2014. - četvrtak, 30.10.2014.
stahl_death-waiting_630

Predavanje Marka Stamenkovića (Samo)ubojstvo filozofije? Od tanatologije – preko nekropolitike – ka političkoj filozofiji smrti ishodišnu točku nalazi u temi smrti koja zauzima tradicionalno privilegiran status u filozofiji. Međutim, u suvremenom “biopolitičkom” kontekstu njena pozicija je promijenjena i poremećena dominacijom diskursa o životu. Kapitalizam navodno preferira “život”, a ne “smrt”. U uvjetima te dominacije filozofija se udaljuje od promišljanja suštine ljudskog postojanja: gubitkom pitanja smrti (koje je u sâmom korijenu filozofske discipline) ili njegovom namjernom erozijom, ona riskira da izgubi i fundamentalnu vezu sa onim što njenu prirodu čini osobito filozofskom. Ako je povlačenje teme smrti iz zapadne filozofije rezultat vladajuće, “univerzalne racionalnosti” takozvanog razvijenog svijeta, onda se suvremeni filozof neminovno odvaja i od suštine vlastite discipline. U ontološkom smislu to znači da se filozofija samoisključuje jer se odriče centralnog razloga svog postojanja. Ali ako se ovdje radi o samoubojstvu filozofije, onda se ona ne udaljuje od smrti nego joj se, naprotiv, približava. 

U namjeri da osvijetli geopolitičku stranu tog paradoksa, ovo predavanje nanovo politizira pojam smrti iz dekolonijalne (nekropolitičke i tanatopolitičke) perspektive. Za razliku od konceptualnog pitanja (što je smrt?), koje se odnosi na značenje i kontinuiran problem definicije pojma, ovdje se polazi od pretpostavke o strateškoj redukciji aktualnog diskurzivnog prostora na Zapadu za postavljanje takvog pitanja uopće. Kao odgovor na tu redukciju –među čijim motivima je i prešutna instrumentalizacija ljudske smrtnosti u cilju širenja svjetske moći– u centar pažnje se postavlja problem filozofskog mesta “smrti”. Gdje je smrt u vremenu globalnog nekrokapitalizma i koja filozofija (umjesto zapadne tanatologije) osvjetljava mračnu, depolitiziranu stranu puta prema tom mjestu?

Marko Stamenković kustos je i povjesničar umjetnosti iz Srbije. Od 2011. godine živi u Belgiji, a u sklopu doktorskog studija na sveučilištu u Ghentu aktivno sudjeluje u radu Centra za etiku i vrijednosna istraživanja tamošnjeg Odsjeka za filozofiju.

Predavanje će biti održanu u petak 31. listopada u 17 sati, u Kulturno informativnom centru u Zagrebu.


Povezano