Miguel A. López: Pismo Ceciliji Vicuñi

online
utorak, 27.06.2023.

Pisac i kustos Miguel A. López će u utorak, 27. lipnja održati online predavanje pod nazivom Pismo Ceciliji Vicuñi. Predavanje se održava u sklopu WHW Akademije i otvoreno je za javnost.

“Ispreplićući sjećanja vezana uz njegovo prijateljstvo s umjetnicom Ceciliom Vicuñom i refleksije o njezinom radu, ovo predavanje predstavlja britku kreativnu praksu Cecilije Vicuñe u obliku pisma upućenog umjetnici. Cecilia Vicuña je pjesnikinja, umjetnica, autorica i aktivistkinja koja u svom radu istražuje jezik, sjećanje, raspadanje, izumiranje i izgnanstvo. U središtu njezine prakse su gorući problemi suvremenog svijeta, uključujući ekološko uništenje, ljudska prava, kulturnu homogenizaciju i ekonomsku nejednakost. Pismo Ceciliji Vicuñi otkriva Lópezove intimne uvide u višegodišnju suradnju s Vicuñom, kao i učinak njezinih visceralnih ispreplitanja riječi i sjemena, zvuka i niti, inkanskih quipua i krvi”, stoji u najavi predavanja.

Miguel A. López je pisac i kustos. U svojoj praksi fokusira se na ulogu umjetnosti u politici i javnom životu, kolektivni rad i dinamiku suradnje te queer i feminističko prepisivanje povijesti. Kustos je Bijenala umjetnosti u Torontu 2024. Od 2015. do 2020. bio je glavni kustos, a kasnije i su-direktor organizacije TEOR/éTica iz Kostarike. Godine 2019. kurirao je retrospektivnu izložbu Cecilia Vicuña: Seehearing the Enlightened Failureu Witte de With (sada Kunstinstituut Melly) u Rotterdamu, koja je kasnije obišla Mexico City, Madrid i Bogotu. Njegovi drugi recentni kustoski projekti su: Sila Chanto & Belkis Ramírez: Aquí me quedo / Here I Stay, ICA-VCU, Richmond (2022.), Hard To Swallow. Anti-Patriarchal Poetics and New Scene in the Nineties, ICPNA, Lima (2021), And if I devoted my life to one of its feathers?, Kunsthalle Wien, Beč (2021.), i 21 Bienal de Arte Contemporânea SESC_Videobrasil. Comunidades Imaginadas, SESC, São Paulo (2019.). Autor je knjige Ficciones disidentes en la tierra de la misoginia (Disidentske fikcije u zemlji mizoginije, 2019.) i su-urednik knjige The Words of Others: León Ferrari and Rhetoric in Times of War (Svjetovi drugih: León Ferrari i retorika u vrijeme rata, 2017.). Tekstovi su mu objavljivani u časopisima kao što su Afterall, Artforum, e-flux, Art in America, Journal of Visual Culture, Manifesta Journal. Dobitnik je ICI-jeve nagrade Independent Vision Curatorial Award 2016.


Povezano