Iz povijesti elektronike

četvrtak, 15.09.2016. - četvrtak, 15.09.2016.
erkki_kurenniemi_630Erkki Kurenniemi i DIMI-A

DIMI-A (1970.) bio je prvi sintisajzer (od ukupno 10 instrumenata koje je osmislio) finskog inovatora Erkkija Kurenniemija imajući u vidu masovniju produkciju. Bio je to programabilni sintisajzer s memorijom što je svakako u to doba bilo ogromno postignuće. Sama proizvodnja ispala je tada totalnim promašajem i samo su dvije kopije u to vrijeme napravljene. Finski medijski umjetnik, glazbenik i istraživač Jari Suominen koji se sredinom rujna nalazi na desetodnevnom programu maker-in-residence u Radioni svoju će rezidenciju započeti predavanjem o finskom inovatoru i dizajneru glazbenih instrumenata Erkki Kurenniemiju i njegovom unikatnom sintisajzeru iz 1960-tih DIMI-A. 

U 2015. godini, Jari Suominen, glazbenik i medijski umjetnik specijaliziran za temu Kurenniemijevih instrumenata započinje gradnju trećeg DIMI-A sintisajzera i završava projekt tijekom proljeća 2016. Tijekom radnog procesa intervjuirao je ljude prethodno uključene u projekt, posjetio mjesta gdje je sintisajzer bio izgrađen, te ulaže silne sate u proces znan kao reverse engineering tražeći izvore za dijelove i konačno izgradivši svoju kopiju.

U svojem predavanju raspravljat će o povijesti vezanoj uz ovaj instrument instrument, njegovu ulogu u životu Erkki Kurenniemija, kao i o vlastitim iskustvima izgradnje DIMI-A sintisajzera.

Erkki Kurenniemi (1941.) – finski inovator, kompozitor, medijski umjetnik i futurolog. Osnovao je 1963. godine sveučilište za elektroničku glazbu i audio studio u Helsinkiju. is a founder of Helsinki, te je jedan od ključnih ljudi finske eksperimentalne umjetničke scene od 1960-tih. Tijekom posljednjih nekoliko godina postaje šire priznati umjetnik, te izlaže primjerice na dOCUMENTI (13) u Kasselu i Kiasmi – Muzeju suvremene umjetnosti u Helsinkiju i sl.

Predavanje se održava u petak, 16. rujna s početkom u 20 sati u Radioninom labu na adresi Kruge 48/2. Ulaz je slobodan, predviđeno trajanje predavanja na engleskom uz prijevod je dva sata. 


Povezano