O ulozi zadružnih banaka

četvrtak, 10.09.2015. - četvrtak, 10.09.2015.
middelgrunden_wind_farm_630

Europski socijalni i gospodarski odbor (EESC), Federacija etičkih i alternativnih banaka Europe (FEBEA) i Etična banka organiziraju događanje s ciljem predstavljanja koncepta i modela kooperativnih etičnih banaka koje su nužne za razvoj zadružnog sektora te lokalno orijentiranih financijskih institucija u Hrvatskoj, kroz primjere dobre prakse iz zemalja koje na tom području uspješno djeluju već desetljećima. Poseban naglasak želi se staviti i na stabilnije, učinkovitije i bolje upravljanje rizicima lokalnih banaka koje treba biti usmjereno prema zadovoljavanju potreba na lokalnoj razini.

Hrvatsku karakterizira jednoličan, uniformiran bankarski sektor s niskom razinom domaće aktivne participacije u vlasničkoj strukturi hrvatskih financijskih institucija. Sve to dovelo je ekonomiju u tešku situaciju. Trenutno postoji jaka inicijativa od strane brojnih individualaca, organizacija, tvrtki, radničkih udruga i općina okupljenih u Zadrugu za etično financiranje koja aktivno radi na uspostavljanju kooperativne etične banke.

Događanje u petak, 11. rujna, od 10 do 14 sati, u Europskoj kući, Augusta Cesarca 2, Zagreb, usmjereno je i prema podizanju razine razumijevanja i svijesti kod predstavnika vlasti, o važnosti i posebnoj ulozi koju kooperativne, lokalne banke imaju u razvoju lokalne ekonomije kroz održivi model društvenog poduzetništva no i o teritorijalnoj povezanost koja doprinosi razvoju cjelokupnog područja. Sve to je dio budućeg razvoja te u njemu ima ključnu ulogu posebno stoga što je i dio razvojnih strategija Europske unije.

Govornici su Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Mirando Mrsić, Ministar rada i mirovinskog sustava – odgovoran je za socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj, Carlos Trias Pinto ‐ EESC, Fabio Salviato – FEBEA, Ilda Stanojević ‐ Hrvatski Centar Za Zadružno Poduzetništvo, Katarina Ivanković Knežević, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Vera Gjokaj, CEDRA HR, i Goran Jeras, ebanka.

Svoj dolazak potvrdite putem elektroničke pošte.


Povezano