Mladi u vremenu krize

ponedjeljak, 15.04.2013. - utorak, 16.04.2013.
how_long_could_you_survive_in_croatia_630

U utorak, 16. travnja s početkom u 10 sati u Novinarskom domu u Zagrebu bit će održan okrugli stol povodom predstavljanja istraživačke studije Mladi u vremenu krize autorica Vlaste Ilišin, Dejane Bouillet, Anje Gvozdanović i Dunje Potočnik. Tom će prilikom na okruglom stolu govoriti Vlasta Ilišin, Vedrana Spajić Vrkaš, Benjamin Perasović, Duško Sekulić i Berto Šalaj.

Mladi u vremenu krize je o velika studija o mladima u Hrvatskoj, koju je tijekom 2012. godine prema modelu tradicionalnih Shellovih studija iz SR Njemačke na reprezentativnom uzorku mladih u Hrvatskoj u dobi od 14 do 27 godina provela skupina istraživačica Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. 

Provedbu studije inicirala je njemačka Zaklada Friedrich Ebert. Slične studije na inicijativu zaklade provode se i u nekim drugim zemljama regije: u Albaniji i na Kosovu ove su studije mladih već dovršene, dok se u ostalim zemljama regije priprema njihova provedba. Ta istraživanja trebaju pružiti aktualne informacije o željama, očekivanjima, interesima, stavovima i društvenom ponašanju mladih, kako bi se odatle izveli zaključci o razvojnim trendovima u tim društvima. Posljednje slično empirijsko istraživanje mladih provedeno je u Hrvatskoj početkom 2000-ih godina. 

Ova studija potvrđuje nalaze niza ranijih empirijskih istraživanja. Pokazuje se da dolazeće generacije na sve veću nesigurnost u svome društveno-ekonomskom okruženju reagiraju povlačenjem u privatnost, snažnijom orijentacijom na obitelj, kao i suzdržanošću prema društvenom i političkom angažmanu. Strategijom koja obećaje uspjeh u osobnom napredovanju smatra se pragmatična prilagodba zahtjevima okoline, pouzdanje u vlastite snage i oslanjanje na podršku obitelji. Vrlo malo mladih vidi neku vezu između društvenog i političkog angažmana i vlastite perspektive; izrazito je slabo prisutna spremnost na društvenu i političku participaciju.


Povezano