Digitalna sloboda govora

srijeda, 03.10.2012. - petak, 05.10.2012.
sloboda_govora_630

Mreža kuća ljudskih prava i Kuća ljudskih prava Zagreb organiziraju međunarodnu konferenciju pod nazivom Sloboda govora i rasprave u javnoj sferi nakon digitalizacije – izazovi pred javnim medijskim servisima i neprofitnim medijima, s posebnom pažnjom usmjerenom na regiju zapadnog Balkana.

Svake godine Mreža kuća ljudskih prava organizira međunarodnu konferenciju kako bi ukazala na situaciju branitelja ljudskih prava i trendove na području ljudskih prava u određenim regijama. Ove godine, pozornost je usmjerena na izazovnu situaciju slobode izražavanja nakon digitalizacije i ograničenja slobode medija u regiji, a na konferenciji se očekuje više od sto sudionika i sudionica s područja Zapadnog Balkana i Europe.

Jedan od ciljeva konferencije jest omogućiti raspravu o izazovima s kojima se suočavaju javni medijski servisi i neprofitni mediji, s posebnim naglaskom na proces digitalizacije. Razmatrat će se glavne uloge koje javni medijski servisi trebaju odigrati u društvu i načini osiguranja poštivanja obaveza u vremenu kada na području Zapadnog Balkana, ali i na području Istočne Europe, raste kontrola nad medijima. Također, na konferenciji će se poraditi na poboljšanju uloge neprofitnih medija i nezavisnog novinarstva te pronaći načine za njihovu održivost, kao i raspraviti o izazovima s kojima se suočava sloboda interneta u različitim zemljama. Konferencija je zamišljena kao platforma za branitelje ljudskih prava, medijske stručnjake i druge relevantne sudionike, kao što su, među ostalima, Vijeće Europe i Europska radijska unija, kako bi raspravili ova pitanja te pronašli nove mogućnosti reakcije na takve izazove, s ciljem promicanja slobodnog protoka informacija.

Konferencija će se održati 4. listopada, u Hrvatskom novinarskom domu, s početkom u 9 sati, s naglaskom na pitanje javnih debata, mapiranje digitalnih medija, ulogu javnih medijskih servisa i neprofitnih medija. Sljedeći dan, 5. listopada, na Fakultetu političkih znanosti, s početkom u 9.30 sati, bit će oformljene radne grupe koje će se baviti pitanjima iznesenim prethodni dan, a svi će zaključci i preporuke biti izneseni na panelu predviđenom u podne.

Detaljan raspored pronađite ovdje.


Povezano