Začarana Močvara: Niko Novak i Vilim Mance

Zagreb, Močvara
srijeda, 04.10.2023.

U srijedu, 4. listopada, u Močvaru dolaze značajni slovenski kantautor Niko Novak te mladi zagrebački kantautor Vilim Mance.

Iz Močvarine najave: “Drugi imaju Leonarda Cohena i Nicka Cavea, mi imamo Niku Novaka. Tom rečenicom koju smo preuzeli iz jedne najave Novakovog koncerta u ljubljanskoj Gali Hali, najbolje se opisuje što to svira Niko Novak i koji mu je status u Sloveniji. On je jedan od najvažnijih slovenskih kantautora koji je na sceni prisutan već godinama, a koji dolazi u Močvaru promovirati svoj posljednji album Ambition To Help Is A Killer. Njegov specifični bariton ostavlja slušatelje bez daha, a uz Cohena i Cavea, neizbježne su i usporedbe s Markom Laneganom čije izvedbe u sebi prizivaju i Novakove pjesme.

Niko Novak glazbom se počeo baviti u bendovima Dicky B. Hardi i Duo Incurabili, a nakon što je jedan dio života proveo u Berlinu gdje je počeo kantautorsku karijeru. Pjesme piše na engleskom jeziku, a njegov nastup je mješavina pjevanja, pripovijedanja, ali i dramske izvedbe. Ponekad se čini kao da Novakovi nastupi nisu koncerti nego intimno predstavljanje njegove poezije. Novakovi nastupi u Sloveniji redovno su dobro posjećeni, a sada ga ima priliku upoznati i Močvarina publika te otkriti zašto ga u susjednoj državi časte tolikim epitetima.”

Vilim Mance novo je ime na zagrebačkoj kantautorskoj sceni. Piše lo-fi akustične pjesme na tragu Dylana i Cohena. Dosad je izdao dva albuma, Bedroom Folk i Cheerful Love Songs te EP Arrival & Departure.


Povezano