Mijenjanje glazbenog krajolika

nedjelja, 14.06.2015. - ponedjeljak, 15.06.2015.
david_grubbs_630

David Grubbs će 16. lipnja u Polukružnoj dvorani &TD-a zajedno s perkusionistom Andreom Belfijem održati koncert, a dan, 15. lipnja u 20 sati, u MaMi održati izlaganje o svojoj knjizi Ploče uništavaju krajolik – John Cage, šezdesete i snimanje zvuka iz 2014. godine.

David Grubbs američki je gitarist koji već više od dvadeset godina sudjeluje u mijenjanju glazbenog krajolika onoga što bi se uvjetno rečeno moglo nazvati neakademskom eksperimentalnom glazbom.  

“Prve je korake napravio osamdesetih kao frontman grupe Squirrel Bait, potom Bastro, na čijem prvom albumu kao stihoklepac spominje ‘cevapcici’, dohvativši se i vokala i električne gitare i orgulja”, pišu Vid Jeraj i Franjo Glušac u kritici knjige Ploče uništavaju krajolik, “Između ta dva benda, zakratko nas je posjetio s grupom Bitch Magnet, a drugi put samostalno, kao kantautor, 2008. godine, i tom se prilikom pridružio štokholmskom komornom ‘improvised’ kvartetu Boots Brown. Nazvati ga tek pukim glazbenikom-muzikologom stricto sensu, bilo bi nepravedno, jer Grubbsovo područje djelovanja seže i u glazbeno izdavaštvo. Na etiketi Blue Chopsticks objavio je, primjerice, barem dva nezaobilazna albuma iz diskografije Matsa Gustafssona: duet Apertura na kojem i sam svira harmonij, te Windows, solo-tribute sopran-saksofonistu Steveu Lacyju. A prije nego li se posvetio solo-karijeri, devedesetih je bio u grupi Gastr del Sol, s producentom i gitaristom Jimom O’Rourkeom, poznatom kao petom članu grupe Sonic Youth (nota bene, O’Rourke je pak svoj doktorat iz japanske kinematografije obranio u Japanu – na japanskom). Kuriozitet je i da su ritam-sekcija benda bili kasniji osnivači grupe Tortoise, epitoma post-rocka”.


Povezano