Playing reality

Dubrovnik, Lazareti
subota, 04.11.2023.

Art radionica Lazareti u subotu, 4. studenog u 19 sati, u sklopu svog godišnjeg programa, u lađi X u Lazaretima, predstavlja zagrebačke plesne umjetnice pod vodstvom Koraljke Begović, autorice predstave Playing reality. Riječ je o predstavi koja je nastala na motivu dječjih igara. Namijenjena je i odraslima i djeci, ljubiteljima pokreta i plesa i svima zainteresiranima za (ponovno) otkrivanje značaja igre u svakodnevnom životu, bez obzira na dob.

Iz najave: “Uzimajući dječje igre kao svoj ishodišni istraživački materijal, plesna predstava Playing reality nastaje na sjecištu igre i izvedbe, zaigranosti i plesa, igrivosti i performativnosti. Autorski tim predstave kroz proces rada bio je s jedne strane posvećen koreografskoj analizi for-malnih aspekata pojedinih igara, njihovih varijacija, iznimaka i pravila, a s druge se strane bavio uplivom u afektivni svijet dječjih igara i atmosfere u kojoj se one odvijaju, preispitujući pritom neprestano reperkusije njihove transformacije u izvedbeni odnosno plesni materijal.

Pantomima, skrivač, twister, gumi-gumi, pokvareni telefon, graničar, skakavac i brojne druge, često zaboravljene, ponekad izmišljene, igre tako su postale plodno tlo za konstruiranje modularne matrice koja funcionira kao neka vrsta igrače mašine koja u dinamičnom flowu pred publiku dovodi kratke, ponekad bljeskovite, ponekad neprepoznatljive, sekvence sagrađene od apstrahiranih elemenata pojedinih igara. Napetost iščekivanja konačnog ishoda igre, pobjede ili poraza, pritom je suspendirana i zamijenjena drugom vrstom izvedbene napetosti koja se gradi postepenom akumulacijom raznolikog materijala koji u progresiji nudi sve kompleksniju rekonstrukciju svijeta igara.”


Povezano