Gola subjektivnost

petak, 04.10.2013. -
dina_ivan_630

Izložba će biti otvorena, a performans održan 5. listopada u 19 sati u LGBT centru u Zagrebu, Petrinjska 27.

“Seksualnost je dio osobnosti. Tijelo može biti portret jednako kao i lice, kao što je i lice samo dio tijela. Tko su oni? Oni su svi na neki način povezani sa mnom. Gledala sam ih subjektivno. Njihova su tijela subjektivna, njihova su lica subjektivna i oni mene gledaju subjektivno. Prvi sam ih put izložila u Kuli Lotrščak u Zagrebu, u prostoru gdje su nekada dugo živjele moja baka i mama i gdje sam provela prve tri godine života (koje su prema mnogim teorijama presudne). I ta je situacija vrlo subjektivna. Ali, je li ikako drugačije i moguće?  Projekt i dalje raste pa se nakon prve izložbe priključilo više ljudi i izloženo je više fotografija.”, zapisala je o svom radu autorica.

Performans Prolazak kroz zid napisan je i namijenjen da se izvodi na engleskom jeziku. Govori o seksualnosti, ljubavi, partnerstvu, ratu, diskriminaciji – kroz govor, ples, zvuk i pokret. Performans je prvi put izveden u Glurnsu, srednjovjekovnom gradiću u Južnom Tirolu, i moći će se vidjeti na internetu u sklopu projekta umjetničke udruge G.A.P. Glurns.Art.Point.

Dina Ivan rođena je 10. rujna 1974. u Zagrebu. Slobodna je novinarka, objavila je nekoliko priča (bajki) i pjesama. Izložba Gola subjektivnost prikazana je u listopadu 2012. godine u Kuli Lotršak u Zagrebu i u svibnju 2013. na queer-fem-festivalu u Beču. U Glurnsu (Južni Tirol) na skupnoj izložbi pod nazivom Hrvatska susreće Južni Tirol izložila je ciklus pod nazivom Minority, fotografije snimljene u romskom naselju blizu Varaždina i na putovanju kroz Srbiju i Kosovo prije sedam godina. Završila je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti i sada je na doktoratu Mirovnog novinarstva i obrazovanja na Sveučilištu Alpen-Adria u Klagenfurtu. Na radiju Agora u Klagenfurtu pripremala je emisiju Cross borders u kojoj se propituju alati i teme prelaska granica u znanju, između umjetnosti, znanosti i podučavanja, granice u društvu koje generiraju stereotipe, diskriminaciju i pojavu “manjina” te granice unutar nas samih.Povezano