U vrtlogu stripa

četvrtak, 22.12.2016. - četvrtak, 05.01.2017.
armanini_komikaze_630

Na samostalnoj izložbi Ivane Armanini bit će predstavljeno četrdesetak plakata A1 formata te održana neformalna promocija samostalnog strip-albuma Katalog. Otvorenje je u petak, 23. prosinca u 21 sat, kada će nastupiti u muzički kvartet Ame

Ivana Armanini, spiruts movens je domaće nezavisne stripaške scene te autorska i urednička figura iza Komikaza, najživahnijeg ovdašnjeg strip-kolektiva. Rođena je u Zagrebu, gdje je završila Akademiju likovnih umjetnosti, a 2002. godine osnovala je Komikaze, mrežu za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu. U međuvremenu je izlagala i radila na preko 200 izložbi, radionica i festivala, a 2015. godine pokrenula je #FEMICOMIX, međunarodni umjetnički projekt i putujuću izložbu posvećenu ženskom stvaralaštvu u području stripa. Tim je projektom tijekom 2015. i 2016. godine u Rimu, Puli, Zadru, Ljubljani, Portu, Forcalquier, Malmou i Novom Sadu, predstavljen rad 17 strip umjetnica. 

Ovih je dana objavljen i finalni, ukoričeni proizvod #FEMICOMIX-a, odnosno specijalno izdanje strip-albuma Ivane Armanini naslovljeno jednostavno — Katalog. Radi se o zbirci kratkih priča koje, uz Armanini, potpisuju Mima Simić, Karl Marx, Rodney Dangerfield, Wostok, Daniil Ivanovič Harms, Peter Handke, Slavomir Mrožek, Zoran Lazić, Paul Clodel te niz anonimnih narodnih autora, a koja nastaje čitava dva protekla desetljeća.   

“Stripovske table Ivane Armanini”, zapisao je likovni kritičar Marko Golub povodom izlaska Kataloga, “su kao neboderi i stambene zgrade u noći – u njima se sve događa zgusnuto i istovremeno, svaka sličica je prozor i u njemu je jedna priča, a svi prozori zajedno su još jedna velika priča, i sve je puno čudnih bića. Ponekad na njima blješte i gase se svjetla i iznutra se čuje muzika: dum – dum – dum – dum – dum”.

Objava Kataloga stiže tek nekoliko tjedana nakon petnaeste obljetnice rada i, dakako, pratećeg 15. broja strip-albuma Komikaze u kojemu se predstavljaju autori iz 24 zemalja. Ivana Armanini u tih je 15 godina, koristeći Komikaze kao platformu za proizvodnju, promociju i distribuciju nezavisnog autorskog stripa, otvorila prostor čitavom nizu umjetnica i umjetnika, pripovjedača i pripovjedačica, koji svojim umjetničkim poetikama odskaču od diktata različitih scena i ponajviše tržišne logike strip-umjetnosti.

Izložba je otvorena do 6. siječnja 2017.


Povezano