Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac

Zagreb, KIC
srijeda, 10.07.2024. - petak, 23.08.2024.
Izvor: Kulturno informativni centar KIC

U srijedu, 10. srpnja u 19 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac. U sklopu otvorenja održava se vođeni obilazak izložbe s autorom Ivom Pejakovićem, nakon čega slijedi razgovor u kojem će, uz autora, sudjelovati Aneta Vladimirov i Vesna Teršelič, te projekcija filma Uvala u režiji Nike PetkovićDavora Konjikušića. Također, moći će se pogledati reportaža televizije VIDA o koncentracijskom logoru u Slani, autorice Nikoline Zavišić.

Prethodno održana u Jasenovcu i Beogradu, izložba tematizira sudbine zatočenika i zatočenica koncentracijskog logora Slana na otoku Pagu, koji je bio dio sustava ustaških logora sa sjedištem u Gospiću, te njihov put do logora Jasenovac tijekom ljeta 1941. godine. “U logoru su se nalazila dva podlogora: jedan za Srbe, drugi za Židove. Prema svjedočenju rijetkih preživjelih Židova, odnos prema Srbima bio je još brutalniji, a posljedice su bile takve da prema dosadašnjim saznanjima ne postoje slučajevi srpskih zatočenika koji su preživjeli logor Slanu i Drugi svjetski rat te o tome ostavili svjedočanstvo”, piše u najavi. Logor se zatvorio nakon talijanske naredbe koja je izdana iz straha od širenja epidemije, a ustaški režim potom odvozi preživjele logoraše u Krapje i Bročice, što su prvi logori jasenovačkog sustava. Rijetka saznanja koja danas imamo o događajima u logoru Slana sačuvana su zbog svjedočanstva preživjelih židovskih zatočenika. Mjesto logora ni danas nije obilježeno spomenikom ili spomen pločom, a pri pokušajima da se postave već su nekoliko puta uništene.

Film Uvala, u produkciji Srpskog narodnog vijeća i Kolektora – Centra za vizualne umjetnosti, nastao je u okviru umjetničkog istraživanja za potrebe izložbe Slana: radikalni krajobraz. Povezivanjem krajobraza i njegovog povijesnog konteksta, autori ukazuju na čovjekovo djelovanje koje je oblikovalo prostor uvale; kroz sječu šume, prekomjernu ispašu, uspostavu logora te recentne turističke eksploatacije. Autori pišu: “Filmom propitujemo postupak (povijesnog) brisanja i negiranja mjesta zločina, koje se u ljeto 1941. zauvijek upisalo u surovi kameni krajobraz.”

Organizatori izložbe su JUSP Jasenovac, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće i Kulturno informativni centar – KIC. U sklopu izložbe biti će organizirane spomen šetnje i obilasci logora Slana i Jasenovac, a program održavanja bit će naknadno objavljen.
 
Izložba ostaje otvorena do 23. kolovoza. Više informacija pronađite ovdje.


Povezano