Otpor, pokret, promjena

srijeda, 12.04.2017. - petak, 21.04.2017.
alban_muja_630_0Alban Muja

Predvorje Kina SC, 13-22. travnja

Povodom 20. obljetnice djelovanja GONG-a, u Studentskom centru se 13. travnja održava regionalna konferencija U potrazi za Građankom/Građaninom – vremeplov aktivističkih i umjetničkih praksi i večernji kulturni program. Program je pripremio GONG u suradnji s udrugama Kurziv i Domino iz Zagreba, Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, udrugom CIVIL iz Skopja, udrugom ANIMA iz Kotora, Kulturom promjene Studentskog centra iz Zagreba i Zakladom SOLIDARNA, uz financijsku potporu programa Europa za građane. 

“Kada smo počeli prikupljati materijale za izložbu pod nazivom Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi u regiji od 1980-ih naovamo, bili smo svjesni da neće biti moguće prikazati sve odlučujuće događaje koji su oblikovali tranzicijska društva u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. Tu je situaciju dodatno otežalo njihovo neprestano ponavljanje ili “vječno vraćanje istoga”, koje je (sretni) završetak uporno odgađalo. Činilo nam se stoga uputnije promatrati izložbu kao fragment povijesti umjetničkih i aktivističkih praksi, ali zajedničke povijesti turbulentnog postjugoslavenskog prostora, čiji građani kao politički subjekti nastaju na razmeđi autokratske države koja odumire i liberalne demokracije koja se nije rodila. Uz mirovni aktivizam, antiratnu kampanju i kampanje zaštite okoliša, borbu za širi spektar ljudskih prava te osiguravanje stabilnog političkog sustava, izložba obuhvaća i dokumentaciju borbe za javne prostore i javna dobra u regiji, te markira prijelaz između kontinuiteta nastojanja civilnih aktera od 1980-ih i nekog novog pogleda na ono što smatramo zajedničkim. Na izložbi smo obuhvatili tek fragmente tih praksi, no vjerujemo da smo pomnim odabirom dokumenata vremena, video arhive i umjetničkih radova iz cijele regije uspjeli istaknuti upravo proces koji ih je obilježio: otpor, pokret i nagovještaje promjene”, najava je izložbe u koncepciji udruge Kurziv, otvorene od 13. do 22. travnja u predvorju Kina SC

Uz fragmente dokumentacije različitih aktivističkih borbi, na izložbi će biti predstavljeni umjetnički radovi Nike Autor, Igora Grubića, Adele Jušić, Siniše Labrovića, Vladimira Miladinovića, Albana Muje, Miroslava Stojanovića, dokumentacija radova Sanje Iveković te film Nataše Nelević i grupe umjetnica. Postojećim radovima u predvorju kina SC pridružene su tri nove produkcije, odabrane kroz natječaj Zaklade Solidarna i udruga KURZIV, Domino i GONG-a – radovi Ivane Armanini Zidovi, Jasne Žmak Ja sam budućnost i performans Never again. Never. Again? Elme Selman koji je nakon izvedbe postao fizičkim dijelom izložbe.

U odabiru udruge Domino u kafiću Teatra &TD plakatima je predstavljen izbor političkih performansa domaćih autora od 2000. do danas, a dokumentarističkim videoradom Black Box u produkciji GONG-a i Zaklade SOLIDARNA, smještenim u Galeriji Kiosk, izložba obuhvaća i onu nevidljivu, frustrirajuću, pa i prezrenu stranu aktivizma – projektnu administraciju. 

Izložba je otvorena od 12 do 20 sati tijekom tjedna, a u subotu, 22. travnja, od 11 do 15 sati.


Povezano