Noćne priče

srijeda, 30.03.2011. - četvrtak, 07.04.2011.
Beata Anna Jarzyna_Nocne price_500

Serija fotografija Noćne priče nastala je 2008. godine za vrijeme studiranja u Krakowu, nastavila se u rodnom gradu Rzeszovu, a od prošle godine Beata fotografira i u Zagrebu. Riječ je o urbanim noćnim pejzažima koji su lišeni ljudi. Beata fotografira marginalizirane i zapostavljene dijelove grada, predgrađa, otuđene stambene zgrade i industrijske zone. Umjetnicu zanimaju tzv. prijeteće geografije koje objedinjuju takva marginalna i zapostavljena mjesta, geografske i kulturne periferije koje su istovremeno doživljene kao fascinantne ali i zastrašujuće.

Noćne priče nastale su kao direktna reakcija na podražaje nepoznatog urbanog prostora kojima se Beata spontano kretala. Autoričina noćna slika grada proizlazi iz njezine interakcije s urbanim prostorom koji istražuje šetnjom. Njezine fotografije pridaju intimni značaj, na prvi pogled, neuglednim i nezanimljivim gradskim prostorima te na taj način razotkrivaju alternativnu (foto)kartografiju grada. Osim fotografije, Noćne priče dodatno dočaravaju i nijemi video radovi snimani na istim mjestima u Zagrebu. Tišina u video radovima naglašava jezovitu, tajnovitu i tjeskobnu atmosferu napuštenih urbanih prostora. Fotografirajući, Beata se prepoznaje u ulozi flaneuse, avanturistički raspoložene istraživačice misterioznih i začudnih urbanih prostora.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 31. ožujka, u Galeriji SC s početkom u 20 sati, a može se razgledati do 8. travnja, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.


Povezano