Milka Delibašić: Beautiful Silence

Split, Prostor
petak, 14.04.2023. - ponedjeljak, 08.05.2023.


U kreativnom hub-u Prostor, u organizaciji platforme Culture Hub Croatia u petak, 14. travnja u 19 sati, otvara se izložba crnogorske umjetnice Milke Delibašić Beautiful Silence. Izložba se može pogledati do 8. svibnja, svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Izložbom Beautiful Silence Milka Delibašić uspješno kombinira različite aspekte svoje umjetničke prakse – likovnost, performativnost i rad s tehnologijom. Polazište izložbe potreba je za trenutkom tišine i stanjima koja ona prouzrokuje – jer tišina nikad nije sasvim mirna. Ova unutrašnja stanja ispoljavaju se pokretima u nedefiniranom prostoru u koji postavlja vlastito tijelo te ga manipulacijom slike dovodi do granica apstrakcije. Osjećaji formiraju estetizirane pokrete, a tijelo tako postaje medij iznošenja unutarnjih realnosti. Iako se često u svom radu referira na odnos slike i medija, ovom izložbom ostaje na razini intuitivnog i osjetilnog, ne zadirući u teorijske okvire. Postavom izložbe destabilizira prostor unoseći virtualno u ono postojeće, fizičko. Brojni ekrani koji grade ambijentalnu video instalaciju međusobno komuniciraju i nadograđuju se. Tako kreira svojevrsni pejzaž sastavljen od nekoliko razina prostora – prostora tijela na snimci, prostora ekrana i fizičkog prostora galerije u kojoj se nalaze. Posjetitelj postaje sastavni dio tog pejsaža, pa čak i na neki način u njemu sudjeluje. Sveprisutnost slike na koju smo naviknuti, ovdje je hiperpotencirana. Centralnim radom dominira element vode, simbola čišćenja i novog života, čime zaziva transformaciju kakva se događa samo ekstremnom prisutnošću.

Milka Delibašić djeluje u različitim umjetničkim medijima poput crteža, video instalacije i performansa. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju, studijski program Grafika. Master studije Prostorna – multimedijalna umjetnost završila je na fakultetu za Intermedije na Kineskoj akademiji umjetnosti u Handžou, Kina. Predstavljala je Crnu Goru na Bijenalu mladih Mediterranea 17 u Milanu (2015). Dobitnica je državne nagrade Petar Lubarda (2018.) te finalistica Milčik nagrade za mlade vizualne umjetnike u Crnoj Gori (2021.). Sudjelovala je na brojnim radionicama i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.


Povezano