Kaos kapitalističkog realizma

petak, 30.01.2015. - srijeda, 04.03.2015.
zizic_kozul_mmsu_630

U svojim projektima istražuju metode, forme i sadržaje kojima marketinška industrija servira ideje sreće i prosperiteta naizgled dostupne svakom pojedincu. U fokus tih istraživanja umjetnici smještaju proizvodnju vizualno profinjenih estetskih podražaja karakterističnih za visoku modu i industriju luksuza, koje prednjače u ovim metodama. Pristupajući umjetničkom radu, Žižić/Kožul intrigantnim i inteligentnim preokretima preuzimaju uočene taktike iz marketinške industrije i stvaraju začudne umjetničke radove.

Projekt Wonderful Things will Happen tandema Žižić/Kožul u Malom salonu nastavak je i svojevrsna dogradnja istraživanja i pristupa koje smo imali prilike vidjeti u Galeriji Karas, u Kući Lauba i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Izložba se odvija u sklopu međunarodnog projekta Spajalica, u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Spajalica se oslanja na aktualne kulturne prakse vezane uz reaktiviranje javnog i urbanog prostora, a dodatno se bavi nesnalaženjem (pozicioniranjem) čovjeka u socijalno-ekonomskim stremljenjima u kojima se kanalizira kretanje svjetskog kapitala. Simptom problema leži u činjenici da je pitanje, zašto siromaštvo većine raste, postalo svakodnevno, a čini se, nerješivo.

Iz navedenog ne slijedi jedinstven zahtjev za revolucionarnim preokretom, već oblik tihog otpora, sadržanog i u građanskim i umjetničkim inicijativama koje zagovaraju promjene posredstvom odozdo prema gore. Govorimo o otklonu od tradicionalnog interesa prema velikim pričama i monumentalnim temama, koje su se, nakon 1989., u općem urušavanju materijalnih i vrijednosnih uporišta, te zakazivanju institucionalnih rješenja koja bi kontrirala ekstremnom kapitalizmu, pokazale neodrživima. Prijedlozi i umjetničke intervencije Spajalice u dosluhu su s vidljivim potrebama svakodnevnog života; od poziva na igru i kapric, do potrage za rješenjima glavobolji svakodnevice i tegobama užurbanog dnevnog ritma.

Žižić/Kožul je umjetnički tandem koji čine Damir Žižić i Kristian Kožul. Rade na umjetničkom istraživanju i projektima od 2013. godine. Do sada su samostalno izlagali u Galeriji Karas (HDLU), u Kući Lauba u Zagrebu i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovali su u grupnim izložbama 53. porečki Annale u Poreču i Nagrada T-HT@MSU.HR u Zagrebu. Dobitnici s otkupne nagrade T-HT@MSU.HR, čime su njihovi radovi postali dijelom fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Radovi su im zastupljeni u privatnim kolekcijama, javno su izloženi  oni iz Zbirke Filip Trade u Kući Lauba u Zagrebu.

Kustosice izložbe su Sabina Salamon i Ksenija Orelj (MMSU), a producentica je Vanja Žanko (NOMAD). 

Otvorenje izložbe je u petak, 30. siječnja u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 5. ožujka


Povezano