Izvan konteksta zabave i spektakla

ponedjeljak, 23.05.2016. - ponedjeljak, 23.05.2016.
Images_of_Past_as_Images_for_the_Future_630

U sklopu programa Kino umjetnika Duo Doplegenger iz Beograda izvodi teorijski performans Images of Past as Images for the Future, a usto je projekcija filma Obzornik 62 kojeg potpisuju slovenska umjetnica Nika Autor i kolektiv Obzoriška fronta. Performans se odvija u dvorani Gorgona, u utorak, 24. svibnja u 19 sati.

Nika Autor suvremena je slovenska vizualna umjetnica. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani i trenutno je pri završetku doktorskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Njezin je rad usmjeren na istraživanje nevidljivog i nečujnog, te na ispitivanje proizvodnje dominantnih reprezentacija i njihovih značenja u okviru današnjih društvenih, političkih i ekonomskih okolnosti. Dio je kolektiva Obzoriška fronta. 

Duo Dopelgenger umjetnički je duo kojeg čine Isidora Ilić i Boško Prostran, filmski i video umjetnici koji žive i rade u Beogradu. Radovi dua Doplgengera bave se odnosom između umjetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modalitete njihove recepcije. Duo Doplgenger dekonstruira filmski medij, jezik, strukturu i tekst kako bi otkrili načine na koje umjetnost i pokretne slike sudjeluju u stvaranju političke stvarnosti. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger intervenira na već postojeće medijske proizvode ili stvara proizvode u formi filmskih eseja. Premda su njihov glavni medij pokretne slike, njihovo stvaralaštvo realizira se putem teksta, instalacija, performansa, predavanja i diskusija.

Kino umjetnika programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla, nadopunjava programsku koncepciju MSU-a i popunjava deficit prezentacije ove hibridne forme. Kino umjetnika usmjereno je na intenziviranje dijaloga i suradnje na kulturnoj sceni grada, povezivanje umjetnika, kustosa, kritike i publike, te pridonosi aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika. 

Ulaz je besplatan.


Povezano