Izlazak iz sjene

nedjelja, 16.09.2018. - utorak, 16.10.2018.
osunčana_mjesta_630

U povodu Svjetskog dana mira (22. rujna) Knjižnica Jelkovec u suradnji s Virtualnim muzejom Dotrščina i Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba, predstavlja fotodokumentaciju participativnog performansa Osunčana mjesta autora Zorana Pavelića koji je snimila Katarina Zlatec. Izložba fotografija otvara se u ponedjeljak, 17. rujna u multimedijalnoj dvorani Knjižnice Jelkovec i ostaje otvorena do 17. listopada 2018.

Ovogodišnja memorijalna intervencija izvodi se u subotu, 22. rujna s početkom u 11 sati kod središnjeg spomenika na glavnom ulazu u park. 

Performans Osunčana mjesta odabran je i izveden 2017. godine temeljem redovitog godišnjeg javnog natječaja Virtualnog muzeja Dotrščina kao memorijalna umjetnička intervencije u čast žrtava fašizma u spomen-parku Dotrščina, mjestu najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba. U polusatnoj izvedbi memorijalne intervencije sudjelovalo je više od stotinu sudionika/ca, posjetitelja parka.

“Rad je široko postavljena ideja čije je značenje specificirano lokacijom, samim mjestom izvedbe. Sastoji se od ljudi koji “stoje u svjetlu”, u spomen-parku Dotrščina, i na taj simboličan način odaju počast onima koji su možda na istim tim mjestima tamo stajali i tragično stradali. Izlazak iz sjenovitog mjesta u osunčano čini važan dio rada, naime tu su naglašene jasno suprotstavljene kategorije svjetla i sjene koje govore o općim principima ljudske slobode. Sloboda je uvijek odabir svijetla, a taj odabir potvrđuje svatko od sudionika u performansu. Utoliko izvedba svakog od njih nije samo odavanje počasti, već i potvrda tog osobnog odabira”, stoji u najavi izložbe.


Povezano