Iskustvo prijelaza

četvrtak, 03.09.2015. - četvrtak, 17.09.2015.
flandrin_630

U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj – Rendez-Vous, u galeriji MKC u splitskom Domu mladih od 4. do 18. rujna otvorena je izložba francuske umjetnice Francine Flandrin pod nazivom I odjedanput, “ja ne slikam ono što jest, ja oslikavam prijelaz”, hopa! Izložbom u Splitu umjetnica predlaže uplovljavanje u ovdje i sada, predstavlja duhovne principe na francuski način i sav aktivni potencijal koji iz njih proizlazi. Izložbom Francine Flandrin predlaže uplovljavanje u ovdje i sada, predstavlja duhovne principe na francuski način i sav aktivni potencijal koji iz njih proizlazi. Izložbeni prijedlog artikulira kroz dva umjetnička koncepta, ostvarene kroz dva rada: jedan sadrži cjelinu mrtvih priroda revidiranih u duhu Hue Dada, a drugi preuzima formu instalacije, koja gledatelja smješta u doživljajnu dubinu prolaznog i pojavnog. 

Rad čije ime nosi i sama izložba u prostor galerije prenosi iskustvo Montaignea koji je pisao “Ja ne slikam ono što jest. Ja oslikavam prijelaz…” Instalacijom u galeriji MKC-a umjetnica omogućava da iskusimo taj prijelaz, proživimo jedno sasvim novo iskustvo. Ulaskom u slabo osvijetljen prostor galerije MKC, posjetitelj je pozvan dotaknuti zid koji se nalazi između dva svjetla i kroz kontakt izravno iskusiti događaj prijelaza. Drugi rad, naziva L’Ecce Homo, nastao u duhu Hue Dade, prva je skulptura koja se može lizati i puniti. Kroz hedonistički osjet okusa umjetnica omogućava oživljavanje svijesti o vremenu kao sadašnjosti.

Francine Flandrin živi i radi u Parizu u Francuskoj. Još kao dijete opsjednuta umjetnošću u svim njenim izrazima pohađala je niz likovnih umjetničkih škola u glavnom gradu Francuske. Magistrirala je na Sveučilištu La Sorbonne te karijeru započinje kao slikarica u 1990.-im godinama. Danas priznata u području suvremene umjetnosti, Francine je poznata po Hue Dada manifestu iz  2012., koji je inspiriran rođenjem Dada pokreta 1917. u Zürichu. Njezin multidisciplinarni rad uključuje slikarstvo, kiparstvo, nove tehnologije, instalacije i performanse, a fokusira se prvenstveno na teme povezane s vremenom, bezgraničnom željom za istraživanjem i uživanjem u ovdje i sada te stalnim prolaskom vremena. . 


Povezano