Institucije, otpor i umjetnost

srijeda, 14.12.2016. - subota, 04.02.2017.
Sanja-Ivekovicc,-Nova-zvijezda_630

Sanja Iveković, Nova zvijezda

Janje moje malo, Zagreb, Razne lokacije, 15. prosinca – 4. veljače

Treća epizoda sedmomjesečnog projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) započinje u četvrtak 15. prosinca u POGONU Jedinstvo projekcijama filmova, razgovorom i otvorenjem izložbe provokativnog ruskog umjetničkog kolektiva Chto Delat, nastavlja se u petak 16. prosinca otvorenjima novih izložbi u Galeriji Nova i stanu Softić i traje do 4. veljače sljedeće godine. Predstavit će se radovi umjetničkih kolektiva BADco. i Chto Delat te umjetnika Keti Chukhrov, Eve Koťátkove, KwieKulik, Ashley Hans Scheirl i Mladena Stilinovića. Znameniti rad Sanje Iveković iz 1979. godine, Trokut, ovom se prilikom po prvi put se izlaže u Hrvatskoj.

Nova programska epizoda sučeljava prizore svakodnevice različitih temporalnosti i ishodišta kako bi otvorila pitanje mogu li nove institucije i odnosi nastati na temeljima starih, ili ih je najprije potrebno rušiti.

Izložba predstavlja umjetničke radove koji razmatraju uloge institucija kroz koje djeluju mehanizmi društvene reprodukcije i kontrole, no koje su istodobno i mjesta mogućeg otpora i rekonfiguracije. Nastali u širokom vremenskom rasponu od unazad četrdesetak godina do danas, predstavljeni radovi neizbježno se upisuju u kontekst političke i ekonomske tranzicije tzv. Istočne Europe, ali i u odnosu na širu, globalnu, društvenu tranziciju u kojoj se centralistička unitarna kontrola države policentrično raspršila u tržišno ustrojene regulacije prividnih izbora kojima se maskira rastuća sistemska represija.

Izložba reflektira široki sklop tema koji razmatraju odnose rada i pitanja mogućeg preustroja kulturnih institucija (BADco. u stanu Softić), načine kako korektivne društvene institucije posreduju kreativnost i normiraju znanje i zdravlje (Eva Koťátková), ulogu nuklearne obitelji i ljubavnih odnosa kao nultih točaka društvene subordinacije (Keti Chukhrov, KwieKulik), te iskustva tijela, roda i kolektiviteta kao nositelja pobune (Chto Delat, Sanja Iveković, Ashley Hans Scheirl i Mladen Stilinović u POGONU Jedinstvo i Galeriji Nova).

Kustosice cjelokupnog projekta su Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg.

Instalacija BADco. u stanu Softić i diskusija Kada dolazi institucija dio su BADco. projekta Vremenske bombe. Izložba otvorena u Institutu Tomislav Gotovac u sklopu druge epizode traje do 22. prosinca. Čitaonica u prostoru Showrooma Galerije Nova može se posjetiti do 04. veljače, dok se Arhiv Sanje Iveković u Savskoj 1 može posjetiti po dogovoru, uz prethodnu najavu mailom.

Više o projektu potražite na službenoj i Facebook stranici.


Povezano