Helena Klakočar: El Shatt zbjeg i Zid Mediteran

Split, Loggia
petak, 28.04.2023. - ponedjeljak, 15.05.2023.

Izložba El Shatt zbjeg i Zid Mediteran akademske slikarice i strip autorice Helene Klakočar otvara se u petak, 28. travnja u 19 sati u izložbenom prostoru Loggia u Splitu. Izložba je organizirana u suradnji HULU-a i Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, a može se pogledati do 15. svibnja 2023.

Grafički romani Helene Klakočar El Shatt / fragmenti, Zid Mediteran i Nemirno more 1 i 2 svi govore o izbjeglištvu. U pristupu temi zbjega za vrijeme II. svjetskog rata Klakočar polazi od obiteljskog iskustva, u kojem je šestero članova obitelji njezine majke u bijegu od fašističke okupacije završilo u kampu u pustinji.

“Glavni junak knjige o El Shattu je majčin brat, novinar i pisac Gojko Borić koji živi u Kölnu”, navodi Klakočar u umjetničkoj izjavi povodom izložbe. “Zašto se vraćam toj temi? Željela sam prenijeti sjećanja i osjećaje tih ljudi: strah, neizvjesnost, razočaranje, ali i prihvaćanje, buđenje nove snage i entuzijazma”, piše autorica.

Helena Klakočar je diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je samostalno i grupno na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njeni stripovi su bili objavljivani u Poletu, Vidicima, Heroini, Mladini i dr. U multimedijalnoj grupi ZZOT je sa suradnicima spajala strip i animaciju u instalacije. Gostovali su na umjetničkim festivalima po Europi. Najveći samostalni uspjeh postigla je strip-dnevnikom Nemirno more kojim je zabilježila svoje putovanje katamaranom u Grčku. Na festivalu u Angoulêmeu (2000.) ta knjiga je nagrađena kao najbolji strani strip-album. Osvojila je i specijalnu nagradu radija France – Info. Helena Klakočar je time postala jedna od malobrojnih autorica dosad nagrađenih na tom najvećem europskom festivalu stripa. U Hrvatskoj je tiskano ukupno njenih pet knjiga. Zadnja, El Shatt /fragmenti tiskana je pri Umjetničkoj organizaciji Javni prostor.


Povezano