Granice tvorbe identiteta

ponedjeljak, 28.05.2018. - ponedjeljak, 28.05.2018.
marko_petric_ethnic_630

U utorak, 29. svibnja u 17:30 sati u Green Room galeriji u Zaboku otvara se izložba I Am Ethnic (?) Let’s Talk About That modnog dizajnera Marka Petrića.

Petrić se predstavlja radovima nastalima tijekom diplomskog studija modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu otvorenja izložbe autor će održati predavanje i prezentaciju svog dosadašnjeg rada čiju okosnicu čine međunarodno nagrađivana kolekcija Object in Object (2015.) i diplomska kolekcija Technocratic Gipsyland (2017.).

Kako stoji u Petrićevoj najavi, radovi “proizlaze iz promišljanja i problematiziranja pitanja identiteta u kontekstu globalizacije te njenog utjecaja na tradicionalne oblike društvenih zajednica”. Bavećin se “pluralizmom identiteta i istovremenom fluidnošću gdje se osobni idenititet pretače ili se suprostavlja kolektivnom, rad propituje granice tvorbe identiteta, te opravdanost straha od potencijalne destrukcije koja ga dostiže ubrzanjem globalizacijskih procesa u obliku prijeteće homogenizacije”.

Marko Petrić rođen je u Varaždinu 1990. godine. Magistrirao je 2017. godine na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće (smjer Modni dizajn). Aktivno djeluje na području modnog i tekstilnog dizajna, teorije mode, performativnosti mode te vizualne kulture i novih medija. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagarada za vrijeme studija. Trenutno je apsolvent na Universität der Künste Berlin gdje završava magistarski studij Art in Kontext.