Dokumentarna vizualna reportaža

utorak, 11.09.2018. - subota, 22.09.2018.
MEDITERAN_2_630

U srijedu, 12. rujna 2018. u 20 sati, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvara se samostalna izložba multimedijalne umjetnice Helene Klakočar.

Izložba Moha u Tritonu sastoji se od serije crteža, video radova, dok će sama autorica izložbe svakodnevno unutar radnog vremena galerije boraviti u prostoru galerije a posjetitelji će s njom  moći razgovarati o iskustvima njezinog rada na ovom projektu. Moha u Tritonu je izložba radnog procesa i završne faze izrade dokumentarne vizualne reportaže. Za potrebu izložbe autorica je intervjuirala posadu broda BŠ – 72 Andrija Mohorovičić koja je u sklopu misije Triton spašavala izbjeglice na Mediteranu u organizaciji Frontexa. (Moha je interno skraćeno ime tog broda)

Narativne cjeline opisuju najznačajnije događaje: protokole spašavanja, teškoće, opasnosti, ugodne i neugodne trenutke. Autorica je reportažno zapisivala radnje koje je izvodila posada za vrijeme plovidbe te bilježila i njihovu svakodnevicu. Razne faze realizacije projekta uključivale su dogovaranje s MORH-om i Frontexom, razgovore s pripadnicima MUP-a, upoznavanje sa stručnom navigacijskom te pomorskom terminologijom.

Autorica je na brodu boravila tri puta od čega je jednom sudjelovala u dvodnevnoj plovidbi od Splita do Visa i natrag. Pripadnici čitave posade na vrlo su slikovit način opisivali doživljaje i dinamiku događanja na brodu tijekom tri mjeseca misije sastavljene od tragičnih i potresnih događaja koji su se izmjenjivali s trenucima ponosa zbog uspješno obavljenih akcija. Sakupljen dokumentarni materijal jako dobro opisuje tu humanu misiju. Narativni radovi i skice bit će objavljeni u knjizi pod naslovom Zid Mediteran. U razgovorima joj je uvelike pomogla viša časnica mr. sc. Maja Siriščević, pukovnica Hrvatske ratne mornarice, ujedno i likovna pedagoginja po struci.

Ono što čini izložbu Moha u Tritonu tako važnim projektom nisu samo ljepi crteži i priča koja teće  uzbudljivim tokom, već i  činjenica da je  autorica unijela svoja razmišljanja da bi ispričali tu priču.


Povezano