(De)konstrukcija svakodnevice

utorak, 09.10.2018. - četvrtak, 01.11.2018.
kućne_vežbe_630 FOTO: Supervizuelna.com

Umjetnica Andrea Palašti u Galerijama VN i Spot u srijedu, 10. listopada predstavlja projekt Kućne vježbe, nastao u suradnji sa studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu. Otvorenje u Galeriji Spot i prigodan razgovor s umjetnicom zakazano je u 19 sati, dok otvorenje u Galeriji VN slijedi u 20 sati. Specijalni gosti izložbe su Danica Bićanić i Monika Sigeti, te autoričina obitelj koja je sudjelovala u projektu.

Kućne vježbe zamišljene su kao vježbe komunikacije u kojima se postavljaju režirani (kratkoročni) zadaci s posebnim instrukcijama koje sudionici projekta zadaju jedni drugima. Kućne vježbe nude niz kreativnih vježbi koje se mogu lako ispuniti, s minimalnom opremom, uz samo malo napora i u jednostavnim prostorno-vremenskim uvjetima – mogu se upravljati od kuće, izvoditi kod kuće ili usput, sa ili bez suradnika”, pojašnjava se u najavi izložbe.

Prvi dio projekta Kućne vježbe #1 izlaže se u Galeriji Spot, a predstavljeni radovi sastoje se od pojedinačnih simboličko-interaktivnih vježbi, koje se izvode ili dokumentiraju u suradnji s članovima obitelji autorice. “One transkribiraju životne postupke u međuodnosu slobodne i kontrolirane svakodnevice  te otkrivaju kako društveni i kulturni razvoj utječe na konstrukciju svakodnevice obiteljske zajednice.”

Kućne vježbe #2 istražuju određene fenomene unutar same umjetnosti i umjetničke prakse, a predstavljaju se u Galeriji VN. Nastale u suradnji s umjetnicima i studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu, predstavljaju svojevrsne likovne, estetske i idejne vježbe razgibavanja, koje upućuju kako alternativne metode umjetničke edukativne strategije utječu na razvijanje kreativnog mišljenja.

Izložba je otvorena do 26. listopada u Galeriji Spot te do 2. studenog u Galeriji VN.


Povezano