Retrospektiva Miloša Miše Radivojevića

utorak, 24.04.2012. - petak, 04.05.2012.
Milos_Misa_Radivojevic_

Miloš Miša Radivojević televizijski je i filmski režiser i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ove godine ovaj umjetnički beskompromisni filmski autor obilježava 50 godina filmskoga stvaralaštva. Zagrebačka retrospektiva broji devet naslova, a otvara se u sijedu 25. travnja u 19 sati projekcijom redateljevog posljednjeg, šesnaestog filma Kako su me ukrali Nemci (2011), autobiografskom dramom i ujedno završnim dijelom trilogije koju još čine Buđenje iz mrtvih (2005) i Odbačen (2007) – a sva tri filma, koja su dio ove retrospektive, povezuje i suradnja sa Svetozarom Cvetkovićem

Na velikom platnu publika će vidjeti još šest filmova počevši od debitantskog igranog filma Bube u glavi (1970), preko mladenačkih radova Bez, Testament i Kvar gdje neprilagođene, suvišne i odbačene junake maestralno igraju Dragan Nikolić, Bata Stojković i Aleksandar Berček. Kultni Dečko koji obećava (1981) na neki je način prirodan nastavak Kvara – samo ovdje je izlazak iz malograđanskih okova i društvenih okvira svih vrsta – obiteljskih, ljubavnih, karijernih još jači, radikalniji i glasniji. U filmu Živeti kao sav normalan svet gledamo glumicu Sonju Savić u jednoj od njenih najboljih uloga. Slijedi Ni na nebu ni na zemlji u kome glavnu ulogu igra Svetozar Cvetković.

Prva tri dana retrospektive gosti su: redatelj Miša Radivojević te glumac i producent Svetozar Cvetković s kojima će nakon premijerne projekcije u srijedu, 25. travnja razgovarati kritičar Mario Kozina.

Detaljan program pogledajte ovdje.

 


Povezano