Reprezentiranje kapitala

subota, 15.12.2012. - nedjelja, 16.12.2012.
The_Bull_Laid_Bear_630

Na idućim mikropolitikama možete pogledati kratke filmove The Bull Laid Bear, In Place of Capital i Espiral. 

The Bull Laid Bear, drugi zajednički film Olivera Resslera i Zanny Begg, “ogoljava” ekonomsku recesiju (bear market) koja se skriva iza svakog boom-a (bull market). Film kombinira intervjue s četiri američka ekonomista: Williamom K. Blackom, kriminologom u sferi financija, Yvesom Smithom, autoricom bloga Naked Capitalism, Tiffiniy Cheng, koordinatoricom kampanje A New Way Forward i Geraldom Epsteinom, kodirektorom Instituta za istraživanje političke ekonomije, s animacijama crteža, kako bi izgradio kvazifikcionalni kriminalni svijet gangsterskih bankara i korumpiranih sudova. The Bull Laid Bear istražuje naše kolektivno “vjerovanje” u financijska tržišta, razotkrivajući odgovornost za financijski slom 2008. te promatrajući kovitlanje ekonomske krize u Europi i šire. 

In Place of Capital (2009.), video Zacharyja Formwalta, polazi od zgrade Kraljevske mjenjačnice u Londonu (izgrađene 1844.) kako bi sagledao kako propadaju pokušaji da se ekonomska kretanje prikažu fotografski. William Henry Fox Talbot – britanski konkurent Louisa Daguerrea, francuskog pionira fotografije – uhvatio je ovaj neuspjeh u četiri ekspozicije kad je prikazivao zgrade Kraljevske mjenjačnice u Londonu 1845. Film prikazuje i komentira i četiri fotografije zgrade Kraljevske mjenjačnice danas, koje je snimio umjetnik iz iste pozicije na kojoj je stajao Talbot 150 godina ranije.

Espiral Ise Rosenbereger je nastavak videa Danse Macabre, u kojem motiv plesa mrtvaca reprezentira apstraktna i nematerijalna ekonomsko-politička prepletanja i negativne spirale. Rad je hommage baletu njemačkog koreografa Kurta Joossa Zeleni stol, praizvedenog 1932. u Parizu u kojem danse macabre povezuje s motivima koji reflektiraju njegova iskustva iz doba Weimarske Republike, prve fašističke tendencije, gospodarsku krizu itd. Ovaj prvi politički balet Isa Rosenberger prevodi u suvremenost, ali i u vlastiti žanr te ga isprepleće sa (svojim) iskustvima i pogledima na aktualne političke i ekonomske uvjete.

Reprezentiranje kapitala je dio programa mikropolitike, serije predavanja i prezentacija pokrenute koncem 2005. godine s namjerom predstavljanja kontekstualnih umjetničkih radova, kritičkih kustoskih pozicija i umjetničkih institucija koje su osjetljive na društvene uvjete u kojima djeluju. U 2012. godini mikropolitike se fokuisraju na odnos umjetnosti i novca. Polazeći od tvrdnje da novac nije zatvoren sustav, već da igra važnu funkciju u strukturiranju različitih društava u različitim kulturnim kontekstima i historijskim uvjetima, odlučujemo prići mu s onu stranu ekonomskih razmatranja, istražiti ovu kompleksnu i politički nabijenu temu na podlozi umjetnosti. Program organizira [BLOK] u suradnji s Kulturom promjene SC-a u okviru Velesajma kulture 9.

Pojekcije će biti održane 16. prosinca u 19 sati u MM centru Studentskog centra. Na diskusiji će govoriti Nicole Hewitt i Marko Kostanić, a raspravu će moderirati Vesna Vuković.

 


Povezano