Queer na festivalu tolerancije

ponedjeljak, 20.05.2013. - petak, 24.05.2013.
out_in_the_dark_queer_630

Festival židovskog filma – Festival tolerancije, koji se od 19. do 25. svibnja održava u Kinu Europa i Kinu Grič, u suradnji s Queer Sezonom, u svoj je program uključio i nekoliko filmova queer tematike. 

Prvi na rasporedu je film Otapanje redatelja Dorona Erana koji možete pogledati 21. svibnja u 21 i 30 sati u Kinu Europa. “Obitelj zapada u krizu nakon što roditelji doznaju kako se njihov sin potajno oblači u ženu, te ga izbacuju iz kuće. Mnogo godina kasnije, njegova majka unajmljuje privatnog detektiva kako bi ga pronašla, a umjesto sina, detektiv pronalazi ženu. Ovo je prvi film u povijesti izraelske kinematografije koji se bavi pomirenjem roditelja s njihovim transrodnim djetetom. Film je snimljen nakon brutalnog ubojstva u Centru za LGBT mlade u Tel Avivu, nakon što su autori filma čuli kako su roditelji odbili posjetiti svoju ozlijeđenu djecu”.

Idući film je Nevidljiv čovjek redatelja Yariva Mozera koji će na platnu Art-kina Grič biti prikazan 22. svibnja u 18 i 30 sati. “Ovaj dokumentarac dirljiv je prikaz progona i diskriminacije palestinskih gejeva koji bježe u Izrael u nadi kako će tamo moći slobodno izražavati svoj seksualni i nacionalni identitet. Iako žive tajno i ilegalno u Tel Avivu, ovi autani gejevi susreću se s odbacivanjem arapske zajednice i svojih obitelji, te im se čak prijeti smrću ako se ikada vrate u svoje domove. Redatelji prate živote trojice gejeva iz Palestine u periodu od tri godine i njihov put prema slobodnom životu”.

Posljednji film iz ovog programskog segmenta je U mraku redatelja Michaela Mayera, a na rasporedu je 25. svibnja u 21 i 30 sati u Kinu Europa. “Nakon što se upoznaju u klubu u Tel Avivu, student psihologije Nimr i židovski odvjetnik Roy osjećaju instant privlačnost i zaljubljuju se jedan u drugoga. Nimr je rastrgan između domovine koja bi odbila njegov seksualni identitet i izraelskog društva koje odbacuje njegovo palestinsko državljanstvo. Nakon mnogih peripetija Nimr mora odlučiti želi li studirati izvan svoje zemlje ili uživati u emocionalnoj sigurnosti koju mu pruža Roy. Ovaj film se iz romantične komedije pretvara u napeti triler koji zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim”.

Foto: U mraku


Povezano