O novom tipu skrbi

ponedjeljak, 19.01.2015. - ponedjeljak, 19.01.2015.
terapija_sylvaincolett_630 FOTO: Sylvain Collet

“Otvoreni dijalog” je inovativan pristup akutnim psihičkim krizama koji su razvili Jaakko Seikkula, Markku Sutela i njihov multidisciplinarni tim u Keropudas bolnici u Torniu u Finskoj. Od svog početka u 80-im godinama prošlog stoljeća, provedeno je mnoštvo istraživanja “Otvorenog dijaloga” i njegovih rezultata s ranim psihozama. 

Prikupivši široku međunarodnu pozornost, rezultati su dosljedno pokazali da ovaj pristup u usporedbi s ostalim metodama liječenja smanjuje hospitalizaciju, konzumaciju lijekova i recidivizam. Pristup možemo shvatiti kao dvostruku zavojnicu koja umrežuje proces dijaloga, ili novi način psihoterapije, i integrirani sustav liječenja koji pruža skrb prvenstveno u zajednici. 

Osnovno sredstvo “Otvorenog dijaloga” je temeljito promijenjena verzija terapijskog sastanka. Nema zasebnih sastanaka stručnog tima na kojima bi se razgovaralo o “slučaju”, nego se sve rasprave i odluke o liječenju i hospitalizaciji donose pred svima prisutnima. Osnovna značajka ovog pristupa je odmak od neposrednog naglašavanja kako iskorijeniti simptome. Razgovor, tj. dijalog, nije o osobi, nego je on način da budemo s osobom i proživimo krizu zajedno. Rezultat svega toga je da je otvorena komunikacija postigla jedinstveni uspjeh pomažući ljudima da upravljaju početnim psihozama i drugim krizama, pouzdajući se manje u lijekove i hospitalizaciju. 

Nakon projekcije slijedi rasprava o filmu i postojećim modelima skrbi za osobe s duševnim poteškoćama koju će voditi predstavnici Ludruge iz Zagreba. 

Projekcija će biti održana u utorak, 20. siječnja, u Autonomnom centru ACT u Čakovcu, od 18 do 21 sat


Povezano