Anti-lekcija iz ekonomije

srijeda, 20.04.2016. - srijeda, 20.04.2016.
bernard_maris_630

Zagreb, MM centar, 21. travnja

Francuski ekonomist Bernard Maris (Ujak Bernard) ubijen je u napadu na Charlie Hebdo u siječnju 2015. Dokumentarac Oncle Bernard – A Counter-Lesson in Economics kanadskog redatelja Richarda Brouillettea uzbudljivo je i britko dešifriranje ekonomije kroz Marisovu smjelost i satiričnost. Film je na rasporedu u četvrtak, 21. travnja, u 19:30 u MM centru.

Bernard Maris bio je sveučilišni profesor, književnik i satiričar čiji je ekonomski um bio izvan svih okvira klasičnog, a akademsku karijeru uspješno je kombinirao s novinarstvom. Bio je jedan od suvlasnika, urednika te kolumnista časopisa Charlie Hebdo. Kolumna koju je pisao pod imenom Ujak Bernard oštrim je, ali i duhovitim stilom bacala novo svjetlo na različite aspekte ekonomije. Intervju s Marisom snimljen 2000. godine u prostorima Charliea Hebdoa istovremeno je neizmjerno zabavna i duboko poučna anti-lekcija iz ekonomije. U opuštenoj atmosferi, mudro, smjelo i kroz satiru, Maris s velikim žarom otkriva oštre činjenice koje izazivaju postojeće dogme današnje znanosti o ekonomiji. Intervju je snimljen za potrebe dokumentarne serije Encirclement – Neoliberalism Ensnares Democracy R. Brouillettea, a nakon tragedije u siječnju 2015., autor je napravio svojevrsni hommage velikom ekonomskom umu Ujaku Bernardu upotrijebivši cijeli izvorni materijal iz 2000. godine. Razgovor, snimljen 16-milimetarskom kamerom, nije montiran i kroz 79 minuta filma pred nama se povremeno rastvaraju i svi produkcijski i tehnički elementi te problemi koji nastaju prilikom snimanja, posebice filmskom vrpcom.

Redatelj filma Richard Brouillette filmski je producent, redatelj, montažer, kustos i jedno od najvažnijih imena kanadskog nezavisnog filma.

Nakon lekcija iz ekonomije Bernarda Marisa, s gostom Mislavom Žitkom (Odsjek za filozofiju, FFZG) nastavit će se razgovarati o značaju ekonomije u svakodnevnom životu te kako je ona je postala dominantni interpretacijski okvir za razumijevanja društvenih odnosa. Na tragu termina koje rasvjetljava Ujak Bernard, govorit će se o njihovom značenju u domaćem kontekstu. Ovaj uvod poslužit će i kao smjernica za nastavak razgovora o ideološki određenim ekonomskim praksama koje se unutar javnog diskursa predstavljaju kao imperativi svake ekonomske politike.

Filmovi se prikazuju u sklopu programske cjeline Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema aktualnim društveno-političkim temama. Kratke slike su filmski program MM centra koji pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Program se održava svakog četvrtka i specijaliziran je za kratki, umjetnički, eksperimentalni film, a osim filmskim projekcijama, jednaku važnost pridaje filmskoj teoriji te razgovorima s autorima i filmskim stručnjacima.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na službenoj stranici MM centra i Facebook stranici Kratkih slika.


Povezano