Univerzalni egzistencijalistički teatar

ponedjeljak, 25.05.2015. - petak, 29.05.2015.
faki18_630

Ovogodišnji, osamnaesti FAKI, (Festival alternativnog kazališnog izričaja) održava se od 26. do 30. svibnja u kazališnim, filmskim, izložbenim i društvenim prostorima bivše tvornice Medika. Na programu festivala je osamnaest međunarodnih predstava, dvije domaće te dvije prezentacije rezidencija koje su započele 11. svibnja. Tema ovogodišnjeg festivala su DIY kolektivi – niskobudžetni kolektivi koji svoju produkciju vežu uz nezavisne centre, okupirane prostore i skvotove. Na natječaj se prijavilo preko sedamdeset predstava i performansa iz cijeloga svijeta te se ovogodišnje izdanje festivala diči iznimno bogatim programom.

FAKI tako ove godine donosi jedan suštinski pregled fluidne i nezavisne, samostalno producirane, europske kazališne scene koju održavaju putujući pojedinci i družine, čija su osnovna izvođačka sredstva ekspresija, pantomima, klaunerija i lecture performans, dok se na estetskom nivou zamjećuju snalažljivost u plesnim i inovativnim praksama, te dramska napetost od esencijalnog entuzijazma i predanosti životnom izboru profesije, što se u ljubavi s apstraktnim, post-simboličkim te iskustveno-narativnim stilom suvremenog alternativnog izričaja preobražava u univerzalni egzistencijalistički teatar.

U tom egzistencijalističkom teatru izdvojit će se dvadeset meta-narativnih plesnih performansa koji, proistekli iz iskustva psihološkog portretiranja mime i klaunerije, komuniciraju vrlo neposredno i razumljivo unatoč dnevnoj polifoniji jezika i mentaliteta gostujućih umjetničkih svjetova. Kao metafora situacije bit će izložena plesna instalacija austrijskog likovnog umjetnika Klausa Pintera, koja se sastoji od papirnatih art printeva koji animiraju publiku prema plesnim pokretima. 

Detaljan program festivala možete pronaći ovdje


Povezano