Spektar drugačijih glazbenih stilova

nedjelja, 19.02.2017. - petak, 24.02.2017.
13240611_570291436476471_7882019648835397390_nFoto: Facebook Audeamus International Music Festival

Zagreb, Mimara, 20-25. veljače

Od 20. do 25. veljače u Zagrebu će se održati 3. Audeamus – međunarodni festival komorne glazbe. Festival obuhvaća komorne koncerte u Muzeju Mimara (23. – 25. veljače), jednodnevni seminar u GU Elly Bašić za učenike flaute, gitare, violončela, klarineta i kompozicije i suradnju s Grupom za Novu Glazbu GU Elly Bašić te kratki koncert suvremene glazbe primjeren djeci mlađeg školskog uzrasta u suradnji s osnovnim školama i Centrom za kulturu Maksimir.

Festival Audeamus zamišljen je kao glazbeni tjedan tijekom kojeg će se hrvatskoj publici predstaviti premijere mladih hrvatskih skladatelja, rijetko izvođena djela komorne glazbe dvadesetog stoljeća te neka od standardnih djela klasične komorne glazbe. Na koncertima će nastupati mladi, istaknuti glazbenici iz Hrvatske i inozemstva koji uspješno grade međunarodne karijere. Festival se održava već treću godinu za redom. Šestodnevni Festival obuhvaćat će tri koncerta komorne glazbe u Muzeju Mimara. Osim kulturnog doprinosa, festival će imati i humanitarni te pedagoški karakter. Cilj projekta je da se klasična suvremena glazba predstavi i približi djeci i mladima. Tijekom festivala održat će se jednodnevni seminar u GU Elly Bašić za učenike flaute, gitare, violončela, klarineta i kompozicije. Također Grupa za Novu Glazbu GU Elly Bašić u suradnji s glazbenicima festivala Audeamus zajedno će izvesti nekoliko skladbi na večernjim koncertima festivala. Osim toga, planirana je i suradnja s osnovnim školama i Centrom za kulturu Maksimir, gdje će se održati kratki koncert suvremene glazbe zanimljiv i primjeren djeci mlađeg školskog uzrasta.

U projektu će sudjelovati Dorotea Racz – violončelo, Ginevra Petrucci – flauta, Gleb Kanasevich – klarinet, Mak Grgić– gitara, Dmitry Samogray – glasovir i Kaja Farsky – udaraljke. Glazbenici žive i rade u Hrvatskoj, Italiji, Belgiji i SAD-u. Na komornim koncertima koji će se održati od 23. do 25. veljače 2017. u Muzeju Mimara, nastupit će šest mladih glazbenika koji će svirati u različitim nestandardnim komornim sastavima. Publika će imati priliku iskusiti raznovrsnost i bogatstvo boja i tonova koje pružaju neobične i raznolike kombinacije instrumenata.

Festival Audeamus uvijek teži prema ostvarivanju koncertnog programa koji prati određeni glazbeni narativ i priča publici priču. Ove godine tema koncerata festivala je glazbe skladana nakon Drugog svjetskog rata do današnjice. Cilj je stvoriti glazbeni kolaž koji će predstaviti drugačije glazbene ideje i pravce koji su nicali nakon završetka Drugog svjetskog rata. Što ovu ideju čini zanimljivom je predstavljanje cijelog spektra stilova, od minimalizma, spektralizma, neoklasicizma, njujorškog apstraknog ekspresinizma do novih trendova glazbe današnjice. Ove godine, naglasak će se posebice staviti na modernu i suvremenu glazbu iz Sjeverne i Južne Amerike, koja je, izuzevši par skladatelja, i dalje u većoj mjeri nepoznata hrvatskoj publici. Cilj je festivala promovirati mlade i hrvatskoj publici nepoznate skladatelje u Hrvatskoj i hrvatsku glazbu u inozemstvu.


Povezano