Protiv Zagorkinog prešućivanja

ponedjeljak, 20.11.2017. - subota, 25.11.2017.
dani_zagorke_WEB

Jedanaestim Danima Marije Jurić Zagorke, koji se održavaju od 21. do 26. studenog, obilježava se 60 godina od smrti naše najčitanije autorice i prve političke novinarke. 

Uz simbolično polaganje vijenca na Mirogoju na njezinome grobu, u utorak, 21. studenog u 18 sati dodijelit će se Nagrade za najbolje studentske radove na temu ženske i rodne problematike, koje obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme promoviraju kao važan dio novih, kritičkih znanja na svim razinama obrazovanja.

Prva nagrada pripala je Magdaleni Mariji Meašić, studentici muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, za rad “Žensko” i “protestno” u stvaralaštvu Pussy Riot, napisan pod mentorstvom doc. dr. sc. Mojce Piškor. Druga nagrada odlazi Petri Župan, studentici pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, za rad Stavovi studenata pedagogije o feminističkoj koncepciji majčinstva; pod mentorstvom doc. dr. sc. Barbare Kušević, dok treću nagradu dijele Rea Jozić i Darija Željko, studentice prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za rad “Možete poljubiti mladu” –  statusna prava žena kroz prizmu karakterističnih kultura mentora doc. dr. sc. Vanje-Ivana Savić, i Tene Novak, studentice portugalskog jezika i književnosti i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, za rad Mozambička književnost i rodna politika mentorica doc. dr. sc. Maše Grdešić i dr. sc. Majde Bojić.

U 19 sati predstavljamo projekt Priče na čudnim mjestima u sklopu kojega je njegova autorica Jasna Jasna Žmak napisala niz kratkih priča koje su postavljene u javnim prostorima na području Zagreba. U suradnji s nizom dizajnera, priče su od literarnih postale i vizualni elementi interpolirani na mjestima koja inače nisu “predviđena” za takvu vrstu čitateljske interakcije. Žmak je napisala kratku priču za prostor Centra za ženske studije, uzimajući kao njenu osnovnu temu lik i djelo Marije Jurić Zagorke. U suradnji s Mašom Poljanec, koja potpisuje postav i dizajn priče, Žmak je u bivšem Zagorkinom stanu otvorila prostor za kratkotrajni, poetski susret s autoricom koja je često prešućivana u narativima o povijesti domaće književnosti.

U četvrtak, 23. studenog otvaraju se vrata Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u vremenu od 11 do 16 sati, kada će, u suradnji sa zagrebačkim ExitGames escape roomom, građanima/kama od 13 do 77 godina biti omogućeno sudjelovanje u detektivskoj igri.

U 18 sati održava se predstavljanje knjige Coprnički ceh urednika Mladena Houške, ravnatelja Muzeja, i Romane Mačković, više kustosice, u suradnji s Muzejom Sveti Ivan Zelina, u sklopu kojeg će se održati razgovor s autorima/cama Hrvojem Gračaninom, Martinom Findrik i Anom Zbiljski.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu u petak i subotu, 24. i 25. studenog održava se znanstveno-književni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Feminizam i kultura straha. S ciljem izgradnje novog okvira za analizu politike i kulture straha kao onih koje stvaraju nove društvene podjele među nacijama, rodovima, tijelima raspravljat će se kako se u širem ili užem smislu u strahu utemeljeni diskursi, žanrovi, slike, tekstovi, politike, prakse izvode i čine te kako se njima manipulira u formalnim i svakodnevnim kontekstima, i to s dalekosežnim posljedicama.

U nedjelju 26. studenog, u 11 sati kod spomenika banu Josipu Jelačiću Slavica Jakobović Fribec okuplja građane/ke i vodi ih u Šetnju Zagorkinim tragom koja završava u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8.


Povezano