Pripreme za daleko sutra

utorak, 02.09.2014. - petak, 05.09.2014.
teresa_forcades_630,

Od 3. do 6. rujna u Šibeniku se drugi puta održava Festival alternative i ljevice, a njegovo najzvučnije ime ove godine svakako je časna sestra ljevičarka Teresa Forcades. Osim sestre Terese, u Šibenik stižu pisac i filozof Andrej Nikolaidis,  bivši nogometaš, a danas pjesnik i esejist Ivan Ergić, kao i jedan od osnivača Subversive festivala, filozof Srećko Horvat

U umjetničkom dijelu programa, između ostalih, publici će se predstaviti književnica i humanistička znanstvenica Maša Kolanović,  bosanski pisac i novinar Selvedin Avdić, informatičar starog kova Kristijan Mirić, konceptualni umjetnik Boris Čelar, te Emir Imamović Pirke, bosansko-hercegovački pisac i novinar, ujedno i direktor FALIŠ-a.

“I ove godine nastavljamo s FALIŠ-em, kao i s pripremama za daleko sutra. Zato jer ne možemo šutjeti o kapitalizmu, a govoriti o fašizmu, niti možemo slijepo vjerovati u potrošene koncepte takozvane liberalne demokracije, a zgražati se nad vjerskim fundamentalizmom. Uvijek, u svojoj krajnjoj, disfunkcionalnoj fazi, prvo rađa drugo. 

Zato se, uz ostalo, ove godine bavimo i religijom i religijskim institucijama, koje su najčešće posljednje uporište svakog oblika konzervativizma i središnja mjesta otpora promjenama, ma koliko one mogle biti na bolje. Zato je s nama, na FALIŠ-u i u Šibeniku, Teresa Forcades, benediktinka iz Barcelone, čiji su stavovi radikalni točno onoliko koliko je radikalna borba protiv svijeta u kojem treba ukloniti tristotinjak šibenskih radnica, da bi umjesto njih, u ropskim uvjetima, negdje tamo, u Aziji, radili veći nesretnici, a profit, bio veći i veći i veći…”, izjavio je Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a. 

Detaljan program festivala potražite ovdje


Povezano