Nešto kao pasivno djelovanje

ponedjeljak, 24.07.2017. - petak, 28.07.2017.
ana_husman_razglednice_630

Ovogodišnji festival Vizura aperta održat će se od 25. do 29. srpnja u unutrašnjosti Pelješca u Janjini. Janjina je bila mjesto s aktivnim kinom i kazalištem, palačama, brojnim kućama, dućanima i stanovnicima. Položaj u unutrašnjosti poluotoka sačuvao joj je arhitekturu od urbane devastacije, duh mjesta i ambijentalnu cjelinu, ali su je napustili stanovnici. Osim napuštenih kuća i javnih prostora, koristit će se i autobus i brod, kao mjesta na kojima će se također odvijati program, poput filmskih i video projekcija, izložbi i razgovora s umjetnicima i mještanima. Osim toga, program će se odvijati i na stanicama na putu od Dubrovnika prema Pelješcu, kao i na mjestima između, na kopnu i na moru, u Janjini, Žuljani, Putnikovićima i Dračama.

Aktivnosti umjetnika i kustosa nastavljaju ranije umjetničke prakse Vizura aperte koje karakteriziraju intenzivne društvene relacije. Umjetnički radovi koji u ovim okolnostima nastaju u vrlo maloj mjeri predstavljaju aktualnu sliku društva, a više govore o vezama i odnosima u specifičnoj mikro zajednici. Uključivanje publike i stanovnika mjesta u privremeni mikrokozmos i umjetničke aktivnosti i još više njihova ljetna druženja postaju smisao djelovanja. Publika i proces rada u zajednici s njom tema su umjetničkih praksi.

Kroz dosadašnju umjetničku praksu, a posebno kroz ovogodišnju temu Veze/Connections, ukazat će se na mogućnost korištenja zajedničkog vremena i prostora u privremenim uvjetima različitim od svakodnevnih, koji potiče na komunikaciju ljudi i uspostavljanje odnosa prema novom toposu, prostoru utopije.  

17. izdanje Vizure aperte – Veze – realizirano je u suradnji s više organizacija, umjetnica i kustosica: Marijana Stanić – Pogon Jedinstvo, Sanja Šamanović – One take film festival, Nicole Hewitt – Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Rozana Vojvoda i Petra Golušić – Umjetnička Galerija Dubrovnik, Lucija Vuković i Helena Puhara – Kuća Bukovac, Cavtat i Ivana Meštrov – Slobodne veze. Goste festivala čine umjetnici i kustosi iz Dubrovnika, Zagreba, Kopenhagena, Londona, Pariza,  Gdanjska i Berlina.

Kroz program se predstavljaju lokalni umjetnici i njihovi slikarski opusi vezani uz Pelješac i teme putovanja, suvremena dubrovačka umjetnička scena zastupljena je kroz predavanja, tekstove, izložbe, umjetničke radove i gostovanja. Filmovi ceste kroz video i filmski program, međusobne veze vršnjaka kroz dječje radionice, lokalne prenosa/prijevoza robe kroz radionicu pelješkog ponosa – jedinstvenog oblika tradicijske radne suradnje na Pelješcu neke su od tema kojima se bavi ovogodišnja Vizura aperta.

Izbor danskih i švedskih umjetnika i radova kustosice Lotte Møller uspostavlja veze teksta, objekata i značenja u komunikaciji s mjestom i stanovnicima, a umjentički i aktivistički pristup vidljiv je u izboru londonskih umjetnika Tanje Stanić koji poziva na kolaboraciju, druženje – drušveni i umjetnički rad.

Riječima Nicolasa Bourriauda, “naloženo nam je da razgovore vodimo uz uredno plaćeno piće koje postaje simbolički oblik suvremenih ljudskih odnosa”, festival će otvoriti radom Turizam Siniša Labrović, kojim ukazuje na apsurde ljetovališnih prostora, trgovine prostorom i zajedničkim dobrima koje nam je društvo nametnulo kao nužno i svakodnevno. 

“Slika Vizure aperte nije primarno kritička, ali je slika izmještenog društva na kratkom izletu i samim tim svjesna i politična djelatnost umišljanja boljeg društva, nešto kao pasivno djelovanje, oksimoron”, najavljuju organizatori.

Program potražite ovdje.


Povezano