Nelinearne povijesti, ples i publika

srijeda, 18.11.2015. - ponedjeljak, 23.11.2015.
improspekcije2014_rasola_630 Improspekcije2014 / FOTO: Jasenko Rasol

Improspekcije, Zagreb, 19-24. studenog

Ovogodišnje izdanje festivala Improspekcije održava se u dva bloka: od 3. do 9. listopada i od 19. do 21. studenog

“Festival Improspekcije2015 nastavak je višegodišnjeg projekta koji se od 2007. kontinuirano bavi problematikom improvizacije kao izvedbene forme, radeći, s jedne strane, na razvoju i afirmaciji domaće improvizacijske scene, dok, s druge strane, kritički promišlja istu tu izvedbenu formu, kroz različite formate izvedbi, diskusija, istraživačkih procesa i radionica, tiskanih publikacija. Projekt je zamišljen kao platforma koja se zalaže za otvorenost, intermedijalnu i interdisciplinarnu suradnju te je, od samog početka, međunarodnog karaktera. 

Ovogodišnji, deveti po redu festival improvizacije, Improspekcije2015, donosi program raspoređen u dva bloka i koncipiran oko dviju tema – nelinearnih plesnih (i osobnih) povijesti te komunikacije plesa i publike odnosno mogućih odnosa i utjecaja između gledatelja i izvedbe. Umjetnost ima svoju nelinearnu kolektivnu povijest, kroz kontinuitet i prekide, kroz individualne ekspresije i neminovnost dijeljenja estetskih i političkih pitanja koje svaki period donosi. Zanima nas kako tu povijest otjelovljujemo kroz ples te kako ju dijelimo s publikom, odnosno zajednicom u kojoj djelujemo. Važno nam je o vlastitoj povijesti razmišljati, ne (samo) kroz opisivanje povijesnih narativa, već tijelom, plesom, umjetničkim radovima, zajedničkim bivanjem u prostoru eksperimenta te uključujući publiku u socijalnu igru dijeljenja, gledanja, kazališta…Kako smo dospjeli ovdje? Tko su naši plesni preci? Što od ostavštine predaka kao plesni umjetnici danas svjesno ili nesvjesno perpetuiramo svojim radovima? Koja je povijest improvizacije u njenim širim i užim konotacijama? Gdje nas to smješta i kako nastaviti pisati povijest vlastitog plesa?, neka su od pitanja koja će nas vodit kroz ovogodišnji festival”, stoji u najavi Improspekcija2015.

Prvi dio festivala predstavit će rezultate istraživačkog laboratorija Riba gušter leopard čovjek – praćenje tragova podrijetla vlastitog plesa pod mentorstvom međunarodnih umjetnika i pedagoga Marie Francesce Scaroni i Petera Pleyera, dok će drugi dio predstaviti premijere, predstave iz recentne povijesti, interaktivne društvene igre “gledanja”, međusobne intervjue, gostovanja međunarodnih umjetnika improvizatora u kojima će sudjelovati Rosalind Crisp, Ana Kreitmeyer, Zrinka Užbinec, Mila Pavičević, Lana Šprajcer, Marta Krešić, Jure Radnić, Sofia Mavragani, Sonja Pregrad i drugi.

Studenti i profesionalni umjetnici, svi oni kojima je u središtu zanimanja pokret, mogu se do 15. studenog prijaviti na radionicu koreografske improvizacije s umjetnicom Rosalind Crisp, koja će se održati od 20. do 24. studenog u Kinu SC.

Više o radionici i načinu prijave pročitajte na službenim stranicama, a detaljan program festivala potražite ovdje


Povezano