Monoplay

Zadar, Kazalište lutaka
srijeda, 23.08.2023. - subota, 26.08.2023.
Ida i Bence, FOTO: Andrej Lamut

Festival suvremenog plesa Monoplay posvećen isključivo solo formi, ove godine doživljava petnaesto izdanje. U razdoblju od 23. do 26. kolovoza u Kazalištu lutaka Zadar održavat će se program koji uključuje predstave suvremenog plesa, izložbe, razgovore, promocije i panel rasprave, filmove, koncerte i druženja.

“Međunarodni plesni festival Monoplay održava se u Zadru od 2009. godine pod geslom Kraj kolovoza, a opet solo. Od samog osnutka pa do danas Festival, koji se razvio vrlo spontano iz želje za angažmanom plesne zajednice da se pomogne članici Zadarskog plesnog ansambla da nastavi školovanje u inozemstvu, redovito svake godine unapređuje svoje organizacijske i umjetničke kapacitete. Na taj se način iz malenog Festivala razvio u izuzetno značajno ljetno događanje na kojem se susreću plesni, kazališni i glazbeni umjetnici, kritičari, pedagozi te mladi naraštaji plesača s publikom. Kroz zajedničke festivalske dane otvaraju se prostori okupljanja i međusobnih dijaloga djelujući na sustavnom unapređenju ne samo vlastitog rada nego i na razvoju zadarske i cjelokupne domaće plesne scene.

Kvaliteta, razvoj te unapređenje umjetničkog i organizacijskog rada iz godine u godinu se očituje sve brojnijom publikom te spajanjem s edukativnom platformom STREAM Zadar koja ove godine nudi radionice klasičnog baleta s Libby Farr, suvremenog plesa uz Ninu Fajdigu te intenzivne tjelesne radionice Kung Fua i Qi Gonga uz vodstvo Andrea Zupančiča, a događaju se istovremeno s festivalom.

Budući da su mladi naraštaji te posebnost zadarske plesne scene od velikog značaja od samog pokretanja festivala Monoplay, redovito se predstavljaju radovi mladih umjetnika studenata Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba i Studija neverbalnog kazališta iz Osijeka uz obavezno predstavljanje zadarske plesne scene čiji plesači tijekom ovog događanja imaju priliku predstaviti se kroz izazovan format solo izvedbe publici koja dolazi iz raznih dijelova Hrvatske i Europe”, poručuju organizatori_ice u najavi programa Monoplaya.

Program festivala možete pronaći ovdje.


Povezano