Moje, tvoje, naše

srijeda, 22.04.2015. - petak, 24.04.2015.
bazzichelli_630

Rijeka, 23-25. travnja

“Ono što je karakteristično za mrežu je činjenica da ne možemo uprijeti prstom u neki centar moći, jer moć se čini anonimna i nehumana. Mreža nam je vratila sustav koji kao da je izvan dosega ljudskih moći poimanja i utjecaja, koji paralizira ljudsko nastojanje za društvenom promjenom. Čini se da je ljude teško u potpunosti zastrašiti neljudskim bićima i sistemima, tako da se rađaju novi pokreti koji otpor provode kroz samu mrežu i stvaraju nova bojna polja političke borbe. Iako se radi o asimteričnom konfliktu, gdje na jednoj strani stoje zviždači, hakeri i aktivisti, a s druge moćna armija korporacija i vlada, sukob još nije gotov, a optimizam potčinjenih se i dalje hrani”, zapisao je u najavi festivala Davor Mišković.

Ovogodišnji program od 23. do 25. travnja donosi fragmente koji će obogatiti metaforu mreže kroz koju spoznajemo svijet, elemente od čijih niti možemo satkati nova čvorišta spoznaje i djelovanja, koja će vas informirati, inspirirati i omogućiti djelovanje.

Festivalski program započinje otvorenjem izložbe Umreženi poremećaji u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, koju će prethodno u prostoru Filodrammatice u svojem predavanju detaljnije predstaviti sama kustosica, Tatiana BazzichelliIzložba problematizira isprepletenost odnosa umjetnosti, haktivizma i poslovnog svijeta, povezujući radove i kolektive koji kao način poticanja kritike primjenjuju poslovnu strategiju “poremećaja”. Otvorenje izložbe u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održat će se u četvrtak, 23. travnja u 20 sati, a moguće ju je posjetiti do 14. svibnja.

Diskurzivni dio festivala održat će se u prostoru Filodrammatice, a sastoji se od niza predavanja utjecajnih europskih stručnjaka – koji se između ostalog bave pitanjima mreže, medija, tehnologije, javnog prostora, ekonomije i aktivizma – te okruglog stola. Predavanja i okrugli stol bit će na engleskom jeziku.

Istraživačica i kustosica Tatiana Bazzichelli održat će u četvrtak u 18 sati predavanje naziva “Networked Disruption: Rethinking Opposition in Art, Hacktivism and Business”, u kojem će se osvrnuti na svoj dosadašnji teorijski rad, dajući time uvod u otvorenje izložbe u MMSU, čija je kustosica. 

U petak u 18 sati Richard Barbrook će u predavanju “Kalifornijska ideologija, dvadeset godina poslije” govoriti o posljedicama članka The Californian Ideology, koji je napisao zajedno s Andyjem Cameronom 1995. godine, a koji se danas smatra pionirskom kritikom dotcom kapitalizma. U izlaganju će se osvrnuti na povijesni trenutak kojim je članak bio inspiriran i obrazložiti zašto je važnost u njemu iznesenih argumentata još veća u umreženom društvu 21. stoljeća.

Nakon toga, u 20 sati, predavanje naziva “Interruptive Usership” održat će Stephen Wright, u kojem će baviti korisništvom kao mogućim oblikom poremećaja čiji je politički potencijal u uvijek novim mogućnostima disruptivnog djelovanja unutar postojećeg poretka. Mi kao korisnici – riječi, alata, droga, programa – sve više spoznajemo naše kolektivno ostvarene vrijednosti i značenja zarobljena u okviru tzv. ozbiljnih igara. Prekidajuće korisništvo može razotkriti dosad nezamisliv politički potencijal: prekidanje (interruption) kao kontinuitet u formi diskontinuiteta – dopuštanje infiltracije i novih oblika korištenja postojećeg toka.

U subotu u 18 sati u predavanju “WikiLeaks, leak aktivizam i transformacija medija” Arne Hintz govorit će o fenomenu leak platformi, ulozi zviždača i pitanjima demokratičnosti medija u umreženome društvu. Na okruglom stolu predviđenom za 20 sati, kojim ćemo ujedno zaključiti cijelu manifestaciju, sudionici, gosti i publika raspravljat će o političkim implikacijama mreže, a raspravu će moderirati Željko Blaće.

Kako bi nakon otvorenja izložbe festival nastavio u opuštajućem ritmu pobrinut će se Transponder party u Palachu, u četvrtak od 21 sat, na kojem će svoje live setove predstaviti lokalni izvođači elektronske glazbe, okupljeni pod glazbenom etiketom Transponder records: Notein (Rijeka), BLCNY (Rijeka), Sito i rešeto (Volosko) i AREXX (Rijeka). Predahe između spomenutih nastupa popunjavat će riječki DJ Samo Tako, a ulaz na program se ne naplaćuje.

Organizator je festivala Drugo more u suradnji s Aksiomom – Zavodom za sodobne umetnosti, MMSU Rijeka i Peek&Poke, a program je realiziran u okviru Masters & Servers, suradničkog projekta Aksiome (SI),  Drugog mora (HR), AND-a (UK), Link Art Centra (IT) i d-i-n-a/The Influencers-a (ES).

Satnicu i raspored programa potražite na službenim stranicama Drugog mora.

 


Povezano