Glazba je posvuda

nedjelja, 05.06.2016. - ponedjeljak, 13.06.2016.
Liima_ii_AlbumCover_630

Rijeka, Razne lokacije, 6.-14. lipnja

U Rijeci se od 6. do 14. lipnja održava Impulse festival kojem je osnovni cilj promocija urbane klupske kulture, posebno njezinog glazbenog segmenta. Za trećeg izdanja Impulse će se zaposjesti ukupno deset riječkih lokacija: OKC Palach, Art-kino Croatiu, Galeriju SKC, Filodrammaticu, Nemo pub, klubove Tunel, Život, Bačva, Pogon kulture i Kružnu ulicu.

Festival će otvoriti premijeni nastup dansko-finskog benda Liima kojeg čini kompletna postava sjajnog benda Efterklang, uz pojačanje finskog perkusionista Tatua Ronkkoa. Može se očekivati puno “geekovske” elektro opreme, baseva, semplova i vokala gusto nanizanih i spakiranih u kompleksnu cjelinu iz koje, kroz isprva abrazivne tonove, izranja melodiozna priča koja predstavlja novu snagu prestižne 4AD etikete.

Nakon glazbenog otvorenja i  ove godine se nastavlja s približavanjem suvremenog plesa široj publici. Poslije prošlogodišnjih uspješnica u suradnji s De factom iz Zagreba, ove godine ostvarena je suradnja s udrugom Prostor Plus na dvije predstave. Prva eksperimentalna plesna predstava Glečer, koja medijem “pokreto-zvuka“ poziva na silazak u duboko vrijeme, na  programu je u utorak, 7. lipnja, dok je Komorebi, plesno-glazbena improvizacija i rad u nastajanju, zakazana je za srijedu, 8. lipnja. 

Na ovogodišnjoj glazbenoj tribini Video je ubio radio zvijezdu otvorit će se glavne teme kreativnog procesa stvaranja video spotova – tehnika, uputstva, insajderski savjeti, dobre i loše strane medija. Glazbeni videospot još uvijek služi kao promidžbeni materijal za odabranu pjesmu, stoga ne čudi njegova transformacija kroz povijest. Koliko nam je on važan, od svojih početaka do danas? Što je zapravo donio MTV boom, zlatno doba vizualne prekretnice u poimanju i približavanju glazbe publici? Ovo su samo neka od pitanja koja očekuju posjetitelje u zanimljivoj raspravi pod vodstvom glazebnog kritičara, pisca i scenarista Anđela Jurkasa. Gosti treće Impulse tribine poznati/e su hrvatski/e redatelji(ce) videospotova: Marcella Zanki, Andrej Korovljev i Kristina Barišić.

Glazbeni vremeplov je zabavno-edukativni pub kviz s glazbom u fokusu. Kviz će podsjetiti na najduhovitije, najbizarnije ili “najrekordnije” podatke vezane uz različite glazbene pravce, od klasike do dubstepa. Uz pitanja koji su sastavili vrhunski kvizaši, sudionike očekuju i slušni testovi kao i druga brojna iznenađenja. Poanta dobrog pub kviza je svakako zabava, a nju garantira u ulozi voditelja i dj-a Mario Kovač i njegov Dada Jihad tim.

I ovo izdanje Impulse festivala donosi filmsku poslasticu – hrvatsku premijeru filma B-Movie: Lust and Sound in West Berlin, 1979-1989. Dokumentarac je to o glazbi, umjetnosti i kaosu divljeg Zapadnog Berlina 80-ih. Film prati razdoblje od 1979. do 1989. godine u zidom podijeljenome gradu koji je postao kreativni melting pot posebne subkulturne i pop-kulturne scene, istovremeno privlačeći genijalne diletante i svjetski poznate zvijezde. Snimatelj, redatelj i glavni lik je Mark Reeder, 22-godišnji engleski glazbenik iz Manchestera, koji 1979. godine napušta legendarnu glazbenu podlogu Joy Divisiona kako bi otišao u Zapadni Berlin. Ono što je doživio u narednih 10 godina uhvatio je svojom kamerom i prenio na film.

Ljubitelji vinila i na trećem izdanju Impulse festivala dobivaju svoj dan. Kako ne bi otišli kući praznih ruku, organizira se veliki, šesti po redu sajam ploča, treći u okviru Impulse festivala.

Impulse zaposjeda i subotnju večer 11. lipnja, za koju je organiziran pravi riječki izlazak – gradski đir po trigonu klubova Nemo, Život i Tunel. U duhu maksime “glazba je posvuda”, publici se želi ponuditi glazba (što) više žanrova i na više gradskih lokacija simultano. Trigon je glazbeni svijet kreiran u par stotina metara koji festivalski posjetitelji mogu doživjeti šetnjom laganim korakom. Trigon uključuje program Faking Jazz Together – live interpretaciju emisije Art Velvet Radio Rijeke, Otvorenu maneštru – muzička sjećanja s dna zamrzivača, a za posljednju je postaju zadužen phillipe, jedan od osnivača CFSN-a, organizator Illectricity Festivala, suorganizator FRüHSTüCK i phillitchevanje klupskih večeri.

Edukativni se dio festivala tradicionalno okreće glazbenim osvrtima u skopu kojih se starije fanove, ali i mlađe generacije ljubitelja glazbe educira o liku i djelu kultnih glazbenika u formi interaktivnih predavanja, glazbene slušanice i druženja. Povod ovogodišnjem Glazbenom osvrtu na Can, izlazak je njihove prve službene biografije u proljeće, 45 godina od objavljivanja kultnog albuma Tago Mago (1971.), kao i 15 godina od smrti gitarista Michaela Karolija. Druženje uz video projekciju Can – Free Concert iz 1972. godine te izlaganje o raznim glazbenim izdanjima, kroz analizu izričaja benda te kroz prizmu širokog utjecaja koji su izvršili, vodit će Ronald Rajković i Miodrag Vučinić.  

Najvažniji segment Impulse festivala svakako su koncertne poslastice. Ovogodišnji headliner je Lee Ranaldo, kultni američki gitarist i kantautor, koji je najveću slavu stekao kao suosnivač legendarnog benda Sonic Youth. Tijekom trideset godina duge karijere, Lee Ranaldo i Thurston Moore redefinirali su zvuk rock glazbe, posebno rock gitare, koristeći neortodoksne pristupe štimanju i sviranju instrumenta. 

Impulse je projekt koji je nastao suradnjom između Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i udruge Distune, koji su ujedno i organizatori festivala. 

Detaljan program i više o Impulse festivalu potražite na službenoj Facebook stranici.


Povezano