Fokus na žensko autorstvo

nedjelja, 21.05.2017. - petak, 26.05.2017.
queer_WEB

15. Queer Zagreb održat će se od 22. do 27. svibnja, a bit će posvećen zagovaranju jače vidljivosti i jednakosti žena u svakodnevnom životu, ali i u cjelokupnom umjetničkom sustavu.

Gostovanja, rezidencije, produkcije i suradnje okupit će iznimne izvođačice i umjetnice iz desetak zemalja diljem svijeta kako bi se naglasila globalnu prisutnost queer umjetnosti i ženskog autorstva. Ovogodišnji program progovara i o temi podzastupljenosti ženskog glasa i u kulturama manjinskih identiteta.

Ne festivalu će gostovati koreografkinje i plesačice Marcela Levi (Brazil) i Lucía Russo (Brazil / Argentina ) te Leja Jurišić (Slovenija) i Teja Reba (Slovenija). Njima se pridružuju Donna Clark (SAD) i Deborah Leiser-Moore (Australija) koje su, uz izvedbe, pripremile i posebne radionice namijenjene domaćim izvedbenim umjetnicama. Iz programa 15. Queera organizatori posebno izdvajaju izvedbu Mmakgosi Kgabi (Južna Afrika), projekcije filmova redatelja/ice i vizualnog/e umjetnika/ce Natashe Mendonca (Indija) i jedinstvenu glazbenu izvedbu umjetnice-pjevačice-kompozitorice Suman Sridhar (Indija).

Inozemnim umjetnicama i izvođačicama pridružit će se Le Zbor, prvi mješoviti ženski lezbijsko-feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe, dok je samo otvorenje festivala rezervirano za Vlastu Delimar, umjetnicu koja se u suvremenu hrvatsku umjetnost upisala kao jedna od najznačajnijih domaćih autorica, s kojom udruga Domino surađuje već niz godina. 

Uz sva gostovanja, rezidencije, radionice, tribine, projekcije te suradnje koje će se ostvariti povodom obljetnice 15. godine djelovanja, Queer Zagreb donosi i jedan novitet – osnivanje programa Fund for Others.

Fund for Others u okviru udruge Domino pokrenuli su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković kako bi prikupljali novac za potporu umjetničkih i aktivističkih projekata te za obrazovanje pojedinaca čiji rad i ideje nude inspiraciju i osnaživanje unutar vlastitih zajednica. Riječ je o prvoj takvoj inicijativi u Hrvatskoj koja sustavno potiče povezivanje individualne filantropije i poslovnog sektora. Fund for Others će biti predstavljen u okviru Queer Zagreb festivala posebnim događanjem 27. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti, a do kraja godine planirane su suradničke akcije u Zagrebu i diljem Hrvatske tijekom kojih će se prikupljati sredstva za ovaj program.

Informacije o fondu dostupne su na sljedećoj poveznici.

Ulaznice za izvedbe u programu festivala su besplatane, uz obaveznu prethodnu rezervaciju mailom. Moguće je rezervirati najviše dvije ulaznice po osobi.

Detaljnije o programu i rasporedu Queer Zagreba možete doznati na službenoj stranici festivala.


Povezano