Festival židovskog filma

subota, 19.05.2012. - petak, 25.05.2012.
JFF2012_630

U trajanju od sedam dana u sklopu festivalskoga filmskog programa domaćoj će publici biti prikazana 54 filma koji na različite načine progovaraju o toleranciji. Riječ je o 13 igranih dugometražnih, sedam igranih kratkometražnih, 28 dokumentarnih te četiri animirana naslova; sve ih povezuju zajedničke smjernice – edukacija o židovskoj kulturi, Holokaustu kao i promoviranje multikulturalnog dijaloga i poticanje zajedništva u nacionalno i vjerski različitim okruženjima. 

“Prvi korak je naučiti ljude što su to prava i što znači sloboda da bi onda mogli shvatiti i širiti toleranciju. Nakon što su nam na prošlim festivalima tematski okviri bili djeca i Holokaust, zatim Pravednici među narodima, hrabre žene, ove godine, slušajući upravo sugestije vjerne nam publike, proširili smo temu festivala na toleranciju te vam u sljedećih sedam dana dajemo iznimna filmska djela na promišljanje o nužnosti prihvaćanja različitog”, izjavio je Branko Lustig

Festival ima snažan edukativan predznak uz filmski program i edukaciju kroz filmski medij. Program Edukacijska jutra za cilj ima učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima edukacijom o Holokaustu govoriti o nenasilju, toleranciji i prihvaćanju različitosti. Ovogodišnje izdanje donosi dva Edukacijska jutra:  predavanje Johanna Chapoutota, nagrađivanoga francuskog stručnjaka za povijest nacionalsocijalizma te predavača na sveučilištu u Grenobleu koji će učenike drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studente podučiti o korištenju filmskog medija kao propagandnog sredstva za širenje nacizma u vrijeme 2. svjetskog rata. Drugo edukacijsko jutro namijenjeno je  učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola koje će o vlastitom iskustvu u koncentracijskim logorima Auschwitz i Berg-Belsen podučiti Branko Lustig. 

Već petu godinu za redom održat će se i međunarodna edukativna filmska radionica, International Talent Workshop – u razdoblju od 17. do 26. svibnja, u sklopu koje će desetero odabranih mladih filmaša iz cijeloga svijeta snimiti dva kratkometražna filma koja će biti prikazana u sklopu festivala u subotu 26. svibnja u 19 sati u kinu Europa. Voditelj radionice je cijenjeni montažer Staša Čelan, a spomenuti polaznici radit će pod mentorstvom Branka Lustiga, ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, predavača na ADU i direktora ZagrebDoxa Nenada Puhovskog, Emmyjem nagrađenog redatelja Michaela W. Kinga te uz supervizore – snimatelja i redatelja Silvestra Kolbasa i redatelja Danila Šerbedžiju. Realizirane filmske uratke ocijenit će žiri u sastavu Zoran Ferić, Igor Mirković i Dana Budisavljević

Festival ove godine uključuje čak tri izložbe. Izložba Moć i nemoć japanskog umjetnika Seijija Kimota otvorena je u Galeriji Karas uz autorovo prisustvo, a svi zainteresirani posjetitelji imaju je prilike pogledati do 31. svibnja. Spomenuta izložba uključuje 16 impozantnih skulptura i objekata izrađenih od drva, konopa, metala i kamena. Dva lica romske stvarnosti naziv je izložbe fotografija Nevenke Lukin koje prikazuju različite stvarnosti romske djece fotografirane u Sisku, Čakovcu i Zagrebu. Ovom izložbom, koja je realizirana u suradnji s predstavništvom Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice u Hrvatskoj, UNHCR nastoji  ukazati na teškoće s kojima se, od najmlađe dobi, suočavaju mnogi Romi u Hrvatskoj. Plakat projekt uključuje pak 16 plakata koji su nastali kao rezultat suradnje Međunarodne škole za poučavanje o Holokaustu – Yad Vashem iz Izraela, Agencije za odgoj i obrazovanje te osam osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Potonje dvije izložbe bit će otvorene za vrijeme trajanja festivala, od 20. do 26. svibnja u predvorju kina Europa. 

Popratni sadržaj i ove godine donosi raznovrsan glazbeni program, koji će ponuditi široki spektar glazbenih žanrova – od etna, klezmera i jazza do elektronike.

Ulaz na filmski program, radionice i izložbe je slobodan. Festival organizira samostalna neprofitna udruga Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba. 

Detaljnije informacije o Festivalu nalaze se na službenoj web stranici.

 


Povezano