DRAGram festival

četvrtak, 16.10.2014. - petak, 17.10.2014.
dragram_630

DRAGram festival zainteresiranima če unutar dvodnevnog programa ponuditi nekoliko edukativnih, informativnih i praktičnih sadržaja tematski povezanih uz drag izričaj: s naglaskom na estetsku i identitetsku konstrukciju drag performansa. Prvo izdanje DRAGram festivala otvara edukativni segment, predavanje DRAG 101 na kojem će se govoriti o tome što je drag, kako i zašto je nastao te se manifestirao kroz povijest. Predavanju će uslijediti tribina na kojoj će o svojoj motivaciji za bavljenjem dragom, drag sceni u svojim sredinama i životu drag performera govoriti festivalske gošće i gosti.

U partnerstvu s talijanskom školom mode i dizajna Callegari drugog DRAGram dana održat će se pokazna radionica drag šminkanja. Polaznice i polaznici imati će priliku vidjeti putem prezentacije na modelu kako prolazi proces transformacije lica iz muškog u žensko koristeći šminku. Njoj će uslijediti performativna radionica kolektivne konstrukcije drag identiteta koja će otvoriti pitanja rodne binarnosti te mogućnosti njegove komplikacije i eksplozije. Cilj je radionice uspostaviti i propitati temelje osnažujućeg potencijala drag performans, a putem eksperimenta na tjelesnom iskustvu impersonacije i trandžiranja u drugi spol. Broj sudionika radionica je ograničen, stoga se mole zainteresirani da prijave pošalju na adresu elektroničke pošte.

Najviše blještavila bit će na sceni Pogona Jedinstvo s čak 14 performerica iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Večer će uveličati nastupi butch kraljice voguea Lasseindre Ninje (Francuska), drag komičarka i pjevačica Alaska Thunderfuck (SAD) te drag performeri Illudshone (Italija). Ulaznice za večernji program mogu se nabaviti u Octopus Piercing Studiju u Gundulićeva 37.

DRAGram festival želi omogućiti više prostora za osnaživanje, zabavu i edukaciju o drag izričaju koji je dio inozemne queer kulture već desetljećima, a nerijetko samo sideshow u hrvatskim klubovima. Konceptualno drugačije scenske izvedbe prikazat će svu slojevitost draga čija je glavna premisa, na jedinstven i zabavan način, propitivanje društveno uvjetovanih rodnih normi.

Festival će biti održan 17. i 18. listopada u KIC-u i Pogonu Jedinstvo, a program možete pronaći ovdje.


Povezano