Književno zagrijavanje

utorak, 18.09.2012. - srijeda, 19.09.2012.
Knjige_630

Ove srijede, 19. rujna u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića s početkom u 20 sati okupit će se: Ivan Jozić, Slađan Lipovec, Irena Matijašević i Mima Simić.

Ivan Jozić rođen je 1981. godine. Diplomirani je ekonomist, a njegove priče objavljivane su u Glasu Istre, te u dvije zbirke kratkih priča – Krom i pakao i Record Stories. Pobjednik je regionalnog natječaja Record stories te član programskog vijeća i veliki meštar od PR-a Festivala europske kratke priče (FEKP).

Slađan Lipovec rođen je u Bjelovaru 1972. Poeziju, prozu i eseje objavljuje u hrvatskoj i inozemnoj periodici te na Hrvatskom radiju. Objavio je knjigu stihova Posljednja topla noć te samostalne zbirke pjesama Emily Dickinson u mom gradu, Rijeke i mjesečine i U nekoj od mogućih stvarnosti.  Dobitnik je nagrada za poeziju i kratke priče, a tekstovi su mu prevođeni na desetak jezika i uvršteni u antologije i preglede. Izvršni je urednik časopisa za književnost Quorum.

Irena Matijašević rođena je 1965. u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu. Na Trećem programu Hrvatskog radija uređuje emisiju Poezija naglas te kraću emisiju antologijskog tipa Šest minuta poezije. Pokrenula je projekt Riječi i riječi, radijsku  emisiju u kojoj književnici pišu u kratkoj formi na sjecištu  proze, eseja i poezije,  iz koje je objavljena i knjiga Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa te projekt Moj izbor, emisiju u kojoj umjetnici pričaju o svojim izborima, u literaturi i glazbi. Osim eseja i poezije objavljenim u domaćim časopisima, publikacijama i zbornicima, objavila je tri knjige: zbirke pjesama Naizgled, Južne životinje te poetsku dramu Danska H20. Pjesme su joj prevođene na njemački, slovački, engleski i poljski jezik.

Mima Simić je spisateljica, teoretičarka filma, roda i mačaka, prevoditeljica, aktivistica. Kratke priče, eseje i analize objavljivala je u domovini i inozemstvu, u časopisima, zbornicima, antologijama, na zidovima. Dobitnica je nagrade Velimir Vuković za najbolju filmsku kritičarku. Do sada je objavila knjigu priča Pustolovine Glorije Scott kao i knjigu ogleda Otporna na Hollywood.

 


Povezano