Sir i vrhnje

subota, 29.06.2013. -
kristina_leko_sir_vrhnje_630

U nedjelju, 30. lipnja, u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti okupit će se zagrebačke mljekarice Jagica Levak, Renata Kostibol i Ana Pavlic koje će potom krenuti u Veliku Kosnicu gdje će podijeliti sir i vrhnje stanarima prihvatilišta Crvenoga križa.

Sir i vrhnje projekt je umjetnice Kristine Leko započet 2002. godine u suradnji s nevladinom udrugom [BLOK] – kao inicijativa za zaštitu zagrebačkih mljekarica i njihova običaja proizvodnje i prodaje sira i vrhnja kao izvornog proizvoda kontinentalne Hrvatske u trenutku otvaranja pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju. Tijekom 2002/2003. godine realizirano je opsežno istraživanje, niz akcija u javnom prostoru, izložba u Galeriji PM, te manja medijska kampanja. S namjerom da potakne javnu diskusiju o problemu, pokrenut je website s bazom podataka i osobnim stranicama mljekarica sa šest zagrebačkih tržnica, te s bogatom statistikom o životu i radu više od 450 intervjuiranih mljekarica. U namjeri da se utječe na stvaranje administrativnih i političkih odluka vezanih uz daljnji opstanak mljekarica, organiziran je okrugli stol pod nazivom Mogu li zagrebačke mljekarice ući u EU?. Projekt je imao znatan odjek u političkim krugovima: neki su političari kopirali umjetničke akcije, dok su drugi koristili temu u dnevno-političke svrhe. S druge strane, tematskom orijentacijom kao i umjetničkom strategijom projekt je jedinstven na hrvatskoj suvremenoj umjetničkoj sceni, utjecao je na umjetničku produkciju mlađih generacija, te je nagrađen brojnim nagradama.

Danas, deset godina poslije, Hrvatska broji sate pristupanja u ujedinjenu Europu. MSU će čin ulaska obilježiti akcijom koja i dalje aktualno propituje što donosi ta nova politička, društvena i ekonomska promjena, koja će s jedne strane djelovati na politički i ekonomski život, a s druge na promjene kulturnog identiteta lokalnih zajednice kao i hrvatskog društva u cjelini. Mljekarice su u međuvremenu dobile hladnjake na tržnicama te i dalje mogu prodavati svoje proizvode. No, postavljaju se nova pitanja: u sve većem i dubljem siromaštvu hoće li imati kupaca?

Još šire pitanje dolazi do temeljnog ljudskog prava na dostojanstven život, prava na rad, prava na prirodne resurse itd. Zato su umjetnica Kristina Leko i mljekarice nastavile priču o siru i vrhnju. Akcijom darivanja sira i vrhnja stanarima prihvatilišta žele ukazati na posljedice gospodarske krize, ali i pokazati kako elementarna ljudska solidarnost ne smije biti zaboravljena na uštrb velikih riječi o svijetloj budućnosti.


Povezano