Kontrakulture i kako se one razlikuju od supkultura

Iz razgovora sa sociologom Benjaminom Perasovićem na temu supkultura. Cijeli tekst i linkovi na ostale dijelove razgovora dostupni su
Stjepan Jureković

Razgovarao: Stjepan Jureković

KP: Što su točno kontrakulture i koja je njihova razlika naspram supkultura?

B.P.: Kontrakultura je društvena skupina koja radikalno i u potpunosti želi promijeniti društvo unutar kojeg egzistira. Njihov je kriterij borbe borba u svakodnevnom životu, ne pripadnost ovoj ili onoj političkoj stranci, nego to kako dišeš, kako jedeš, kakav si sa svojim bližnjima, s curom ili s dečkom, kakav si sa svojim životinjama. Tvoja se revolucionarnost mjeri tvojim postupcima u svakodnevnom životu. Probaj promijeniti samog sebe ako misliš promijeniti cijeli svijet, tvrdili su hipici. Taj uvjet samopromjene kao uvjeta društvene promjene je i poslije ostao prisutan, naročito među zelenima i antiglobalistima. To je jedna kontrakulturna crta koja je od samih početaka bila više kulturološka nego politička.

Danas, s distance, meni je draže da je preživjela ta crta nego sve te različite ljevičarske sekte. Možda su tadašnjim marksistima i revolucionarima ljevičarske sekte u studentskom pokretu izgledale simpatičnije nego dugokosi hipici koji uzimaju LSD i ne mare za radničku klasu. Danas, kad pogledamo, ekologiju i ekološku svijest, ravnopravnost spolova i nenasilje…pa nije li to puno vrednije naslijeđe, nego svađa između prokineskih i prosovjetskih partija, između boljševističkih, trockističkih, staljinističkih i maoističkih ljevičarskih grupa. Puno mi je draže da su preživjeli ti kulturološki aspekti otpora u svakodnevnom životu i ono što su iznjedrili pokreti poput mirovnih, ekoloških, feminističkih, skvoterskih ili vegeterijanskih. Meni je to puno draže, nego niz tih ljevičarskih sekti koje su se tada pojavile i koje su imale svoju unutrašnju strukturu, hijerarhiju puno bližu, recimo, Jehovinim svjedocima nego akterima koji se pozivaju na spontanost i drugačiji svijet.

Naime, kontrakulturu sociološki definiramo kao skup društvenih pokreta i aktera koji žele izgraditi u potpunosti alternativno društvo. To znači da pripadnici kontrakultura žele i alternativne vrtiće i alternativne škole i bolnice i alternativne kuhinje i alternativne medije. Za razliku od pojma kontrakultura, supkultura naprosto označava odstupanje društvenih normi i vrijednosti neke grupe mladih ljudi od normi i vrijednosti njihove šire ili uže roditeljske kulture. Pojam supkultura tako može označavati grupu metalaca ili grupu pankera jer to što ta grupa metalaca voli određenu odjeću i određenu glazbu ne znači nužno da oni žele promijeniti cijeli svijet. To je ta razlika između kontrakulture i supkultura.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano