Treba li nam megazakon?

Cilj rasprave o prijedlogu novog Zakona o kulturi jest inicirati široki, participativni proces analize uz ključno sudjelovanje onih na koje novi Zakon direktno utječe.

pripremila:
Hana Sirovica
zakon630

Pripremila: Hana Sirovica

Prijedlog novog Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, koji je trenutno na javnom savjetovanju i o kojemu smo na Kulturpunktu već pisali, objedinjuje osnovna područja kulturnog sustava u Republici Hrvatskoj: financiranje javnih potreba u kulturi, kulturna vijeća i upravljanje javnim ustanovama u kulturi. U odnosu na tri zakona i Pravilnik kojima je do sada bila uređena predmetna materija, ovaj Zakon svojom obuhvatnošću predstavlja značajan iskorak u promišljanju uloge kulture u suvremenom društvu, ali i postavlja drugačiji okvir financiranja i upravljanja kao ključnih segmenata funkcioniranja sustava. 

“Budući da time ovaj prijedlog Zakona predstavlja potencijalno najvažniji dokument kulturne politike u Hrvatskoj, upućivanje prijedloga Zakona u e-savjetovanje ne može obuhvatiti odgovarajuću razinu sudjelovanja stručne, zainteresirane i šire javnosti te ograničava razinu utjecaja na proces donošenja odluka o njegovom sadržaju”, smatraju Savez udruga Klubtura, Operacija grad i Mreža društveno-kulturnih centara DKC-HR koji stoga organiziraju javnu raspravu o bitnim točkama ovakvog prijedloga Zakona.

Cilj rasprave, koja će se održati u utorak, 8. ožujka 2022. u 11 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma, jest inicirati široki, participativni proces analize prijedloga Zakona, uz ključno sudjelovanje onih na koje novi Zakon direktno utječe. 

Uvod u javnu raspravu i refleksiju o promjenama koje prijedlog Zakona donosi dat će pročelnik Odsjeka za izvedbene umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te bivši predsjednik Kulturnog vijeća za nove medijske kulture/inovativne umjetničke i kulturne prakse Marin Lukanović, ravnateljica Centra kulture na Peščenici (KNAP) Anja Planinčić, predsjednica Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR Mirela Travar i kulturni radnik Davor Mišković. Na raspravu su pozvani i predstavnici predlagatelja Zakona, odnosno Ministarstva kulture i medija.

Javnu će raspravu moderirati Kulturpunktova novinarka i urednica Matija Mrakovčić.

Događanje se održava uz obvezu predočenja EU digitalne COVID potvrde za sve prisutne osobe. Online prijenos događanja bit će moguće pratiti putem Facebook stranica organizatora i Kulturpunkta.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano